Križančevo selo

U središnjoj Bosni obilježena 26. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB

18.09.2020.
u 17:01
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima u Križančevom selu, danas je obilježena 26. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB.

"Simboličnim i dostojanstvenim obilježavanjem 26. obljetnice Udruge dragovoljaca  i veterana Domovinskog rata HVO-a HB, obilježavamo njihovo utemeljenje, onih koji su prvi stali u obranu domovine, te odajemo počast svima koji su poginuli. U vremenima u kojima je bilo toliko toga neizvjesno, oni su stali, riskirali svoje živote, a mnogi su ih i dali kako bi obranili ove prostore“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u izjavi za medije. 

Također, osvrnuo se na položaj branitelja u današnjem vremenu, pritom istaknuvši: 

"Nažalost, toliko godina poslije rata, imamo mnogo donesenih zakona koji su puno puta u suprotnosti jedni s drugima i to je stvorilo niz nekih devijacija koje su dovele do neravnopravnosti, nejednakosti u ostvarivanju prava svakog branitelja. Na takav način, možemo reći da branitelji trpe jednu vrstu nepravde", kazao je Čavara.

Ratni zapovjednik i aktualni zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić istaknuo je kako su branitelji prvi ljudi koji su osjetili poziv da trebaju braniti dom, da je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, na sve prostore bivše države.

"Osjetili su unutarnji poziv, poslušali ga i bili prvi koji su stali u obranu svog doma i hrvatskog naroda. Važno je reći, u to vrijeme, tadašnja JNA je bila četvrta sila na svijetu, imali su tenkove, brodove, avione i sve ono što treba da ima jaka oružana sila. A, nasuprot sebe su bili goloruki dečki koji su bili spremni dati svoj život i mnogi su dali“, kazao je zapovjednik Nakić.

Drago Smoljo, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ŽSB, kazao je kako je obilježavanje 26. obljetnice UDVDR HVO HB organizirano sukladno epidemiološkim mjerama.

"Nastojimo i u ovakvoj epidemiološkoj situaciji da označimo sve naše obljetnice, i komemorativne i slavljeničke. Udruga dragovoljaca nije baš u zavidnom položaju u usporedbi sa drugim udrugama koje imaju redovita primanja. Još uvijek imamo branitelja koji su na zavodima za zapošljavanje, ali od prošlog mjeseca imamo i tu egzistencijalnu naknadu, ali se sigurno trebamo još više potruditi kako bi poboljšali status naših branitelja“, kazao je predsjednik Zajednice udruga Drago Smoljo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.