ARHEOLOŠKI NALAZI IZ DOBA RIMLJANA

U Ljubuškom otkriven vrlo rijedak nakit izrađen od jantara, “zlata sa sjevera”

Foto: Zoran Grizelj
U Ljubuškom otkriven vrlo rijedak nakit izrađen od jantara, “zlata sa sjevera”
02.06.2014.
u 09:10
Na Humcu pronađeni arheološki nalazi iz doba Rimljana
Pogledaj originalni članak

Kao što obično biva, sve što je veoma vrijedno i nije oku dostupno, pojavi se sasvim slučajno, iznenada u svoj svojoj ljepoti. Prilikom odvoza zemlje u blizini lokaliteta Gračine na Humcu kod Ljubuškog mehanizacijom je skinut zemljani sloj ispod kojeg su uočeni brojni keramički i stakleni fragmenti što je ukazalo na novo arheološko nalazište s nekoliko jako vrijednih artefakata među kojima valja izdvojiti rimsku gemu, ukrasni dragi kamen s prstena kao i keramičku lucernu, uljnu svjetiljku potpuno očuvanu s oznakom proizvođača na donjem dijelu posude. O nalazima i nalazištu razgovarali smo s mladim arheologom iz Ljubuškog Mirkom Rašićem i kustosom muzeja na Humcu fra. Milanom Jukićem.

Arheološki lokalitet

- Na dojavu iz franjevačkog samostana na Humcu izašao sam na teren provjeriti mogućnost postojanja arheološkog lokaliteta budući da su izvođači radova primijetili neobične keramičke i staklene krhotine. Samim površinskim pregledom prikupljen je značajan broj arheoloških artefakata. Odmah sam odlučio formirati jednu skupinu za pokusno sondiranje terena sa studentima arheologije s mostarskog Sveučilišta, te kustosom muzeja na Humcu fra Milanom Jukićem, govori nam dipl. arheolog Mirko Rašić.

- Istraživanje je trajalo tri dana, uz dopuštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture ZHŽ sondirali smo dio terena pet puta pet m i od prvog kopa dobili naznake postojanja arheološkog lokaliteta, a radovi na odvozu zemlje su odmah prestali.

O samom karakteru lokaliteta u ovoj fazi iskopavanja je rano govoriti, tek smo radili tri dana, a prvog dana otkrili smo niz krhotina krovnih tegula, crijepova, kao i podnog mozaika. Od pronađenog materijala treba izdvojiti zaista poseban te izrazito rijedak nalaz rimske geme izrađen od jantara s prikazom romaniziranog autohtonog božanstva Silvana. U dostupnoj arheološkoj literaturi nisam pronašao analogije za ovaj predmet, govori Rašić.

Kako bi prikazali veličinu dijela nakita i težinu izrade, fotografirali smo graviranu gemu uz zrno kave zbog usporedbe veličine. Tek pod mikroskopom dolazi do izražaja filigranska preciznost u izradi lika Silvana. Silvan je u ovom slučaju prikazan na kraćem postamentu kao muško stvorenje prekriveno gustom dlakom s kozjim nogama i rogovima, u rukama drži frulu te savijeni drveni štap pilum. Prikaz domaćeg božanstva pašnjaka i šuma najčešći je na kamenim spomenicima s područja duvanjskog i livanjskog polja.

Vrijedan lokalitet

S Mirkom Rašićem i fra Milanom obišli smo i lokalitet gdje se otvorila nova tema potrebe sustavne zaštite cijelog prostora Gračina, kao i nastavka iskapanja. I ovaj slučajni pronalazak ukazuje da Gračine kriju nalaze o kakvima arheolozi sanjaju cijeli život i nikada se s njima ne susretnu na lokalitetima.

-Ovaj veoma vrijedan iznenadni nalaz zasigurno će pronaći svoje mjesto u stalnom postavu našeg muzeja na Humcu u antičkoj zbirci, a veselimo se također daljnjem nastavku iskopavanja jer ovi artefakti ukazuju na vrijedan lokalitet, kazao nam je fra Milan Jukić, kustos muzeja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.