ARHEOLOŠKI NALAZI IZ DOBA RIMLJANA

U Ljubuškom otkriven vrlo rijedak nakit izrađen od jantara, “zlata sa sjevera”

gema
Zoran Grizelj
02.06.2014.
u 09:10

Na Humcu pronađeni arheološki nalazi iz doba Rimljana

Kao što obično biva, sve što je veoma vrijedno i nije oku dostupno, pojavi se sasvim slučajno, iznenada u svoj svojoj ljepoti. Prilikom odvoza zemlje u blizini lokaliteta Gračine na Humcu kod Ljubuškog mehanizacijom je skinut zemljani sloj ispod kojeg su uočeni brojni keramički i stakleni fragmenti što je ukazalo na novo arheološko nalazište s nekoliko jako vrijednih artefakata među kojima valja izdvojiti rimsku gemu, ukrasni dragi kamen s prstena kao i keramičku lucernu, uljnu svjetiljku potpuno očuvanu s oznakom proizvođača na donjem dijelu posude. O nalazima i nalazištu razgovarali smo s mladim arheologom iz Ljubuškog Mirkom Rašićem i kustosom muzeja na Humcu fra. Milanom Jukićem.

Arheološki lokalitet

- Na dojavu iz franjevačkog samostana na Humcu izašao sam na teren provjeriti mogućnost postojanja arheološkog lokaliteta budući da su izvođači radova primijetili neobične keramičke i staklene krhotine. Samim površinskim pregledom prikupljen je značajan broj arheoloških artefakata. Odmah sam odlučio formirati jednu skupinu za pokusno sondiranje terena sa studentima arheologije s mostarskog Sveučilišta, te kustosom muzeja na Humcu fra Milanom Jukićem, govori nam dipl. arheolog Mirko Rašić.

- Istraživanje je trajalo tri dana, uz dopuštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture ZHŽ sondirali smo dio terena pet puta pet m i od prvog kopa dobili naznake postojanja arheološkog lokaliteta, a radovi na odvozu zemlje su odmah prestali.

O samom karakteru lokaliteta u ovoj fazi iskopavanja je rano govoriti, tek smo radili tri dana, a prvog dana otkrili smo niz krhotina krovnih tegula, crijepova, kao i podnog mozaika. Od pronađenog materijala treba izdvojiti zaista poseban te izrazito rijedak nalaz rimske geme izrađen od jantara s prikazom romaniziranog autohtonog božanstva Silvana. U dostupnoj arheološkoj literaturi nisam pronašao analogije za ovaj predmet, govori Rašić.

Kako bi prikazali veličinu dijela nakita i težinu izrade, fotografirali smo graviranu gemu uz zrno kave zbog usporedbe veličine. Tek pod mikroskopom dolazi do izražaja filigranska preciznost u izradi lika Silvana. Silvan je u ovom slučaju prikazan na kraćem postamentu kao muško stvorenje prekriveno gustom dlakom s kozjim nogama i rogovima, u rukama drži frulu te savijeni drveni štap pilum. Prikaz domaćeg božanstva pašnjaka i šuma najčešći je na kamenim spomenicima s područja duvanjskog i livanjskog polja.

Vrijedan lokalitet

S Mirkom Rašićem i fra Milanom obišli smo i lokalitet gdje se otvorila nova tema potrebe sustavne zaštite cijelog prostora Gračina, kao i nastavka iskapanja. I ovaj slučajni pronalazak ukazuje da Gračine kriju nalaze o kakvima arheolozi sanjaju cijeli život i nikada se s njima ne susretnu na lokalitetima.

-Ovaj veoma vrijedan iznenadni nalaz zasigurno će pronaći svoje mjesto u stalnom postavu našeg muzeja na Humcu u antičkoj zbirci, a veselimo se također daljnjem nastavku iskopavanja jer ovi artefakti ukazuju na vrijedan lokalitet, kazao nam je fra Milan Jukić, kustos muzeja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?