zdravlje

Top 8 namirnica koje tjeraju gripu, viroze i druge zimske boljke

Foto: iStock
Top 8 namirnica koje tjeraju gripu, viroze i druge zimske boljke
15.01.2018.
u 21:30
Pametnim izborom namirnica ove se zimske "radosti" mogu ublažiti, pa i izbjeći. Ta teorija proslavila je i jednog od danas vodećih britanskih nutricionista, Dale Pinnocka.
Pogledaj originalni članak

Otkrijete li snagu prirodne ljekarne, možete značajno ojačati imunitet, prenosi zivim.hr 

Ta je činjenica poznata još od pamtivijeka. Već se u ayurvedi, drevnoj indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti hrana ne smatra samo gorivom koje nam daje energiju, nego ona igra presudnu ulogu u očuvanju zdravlja, zbog čega se smatra lijekom.

I Dale Pinnock, jedan od vodećih britanskih nutricionista, u bestseleru The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health (Zdravi kuhar: hrana kao put do boljeg zdravlja) smatra kako je hrana puno više od makronutrijenata (masti, vlakna, ugljikohidrati i lanci bjelančevina), a za odvijanje kemijskih reakcija ključnom proglašava rafiniranu, složenu "igru" mikronutrijenata (vitamina, minerala, elemenata u tragovima, esencijalnih masnih kiselina...).

Što se imuniteta tiče, Dale Pinnock, među prvih osam namirnica svrstava: goji bobice, luk, shiitake gljive, krumpir, maslinovo ulje, čili papričice, češnjak i đumbir, a evo i zašto.

Goji bobice

Sadrže rijedak tip velikih šećernih molekula poznatih kao polisaharidi za koje je ustanovljeno da potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica - glavnih stožera imunosistema. Da biste lakše i brže prebrodili zimske gripe i viroze, ali i ojačali imunosistem, konzumirajte ih svakodnevno.

Luk

Znamo da čisti oči i dišne puteve jer plačemo dok ga čistimo. To u svakodnevnoj kuhinji nezamjenjivo povrće bogato je kvercetin, koji ima blago, ali učinkovito antihistaminsko djelovanje zbog čega olakšava simptome alergija, ali i začepljenog nosa i suznih očiju kod viroza i hunjavice.

Kako je bogat i snažnim probiotikom inulinom, obnavlja i povećava broj dobrih bakterija u crijevima i želucu zaslužnih za učinkovitu probavu, zbog čega je blagotvoran u teškoj zimskoj hrani.

Shiitake gljive

Među rijetkim su gljivama koje sadrže polisaharide, odnosno beta-glukan koji, prema istraživanjima, najjače djeluje na imuno sustav. Konzumiranje ovih gljiva potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, kao i snagu njihova djelovanja u borbi protiv patogenih stanica. I mala količina ovih gljiva ako ih konzumirate svakodnevno dovoljna je za jačanje imunosustava.

Slatki krumpir

Sadrži specifičnu vrstu tzv. skladišnih proteina, koje biljka koristi kao svoju hranu, a koji također potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica - vojske zdravog imuniteta. 

Maslinovo ulje

Stoljećima u brojnim kulturama uživa reputaciju ulja koje liječi, što potvrđuju i suvremena istraživanja. Sadrži veliku koncentraciju omega-9 masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola i jačaju ravnotežu između dobrog (LDL) i lošeg (HDL) kolesterola. Sadrži i jake antioksidanse - polifenole, koji djeluju blagotvorno ako ih svakodnevno konzumiramo čak i u vrlo malim količinama, a koji ublažavaju stres i jačaju prirodne mehanizme obrane organizma.

Čili papričice

Snažan fitokemijski spoj zvan kapsaicin zaslužan je za „vrući“ status ovih papričica, jer potiče širenje krvnih žila i pomaže slobodnijem protoku krvi, što posljedično smanjuje krvni tlak i pritisak krvi na stijenke arterija, ali i pojačava cirkulaciju, s kojom u ovim zimskim danima mnogi muku muče. Svakoga dana pomiješajte dvije žličice čili papričica u toploj vodi s medom, i konzumirajte.

Češnjak

Sadrži snažan sastojak ajoen koji je u sprezi s mehanizmima koji reguliraju protok krvi pa će, konzumirate li ga na dnevnoj bazi, djelovati protiv srčanog udara. A zahvaljujući svojim esencijalnim uljima (kojima može zahvaliti svoj miris), koja uništavaju viruse i bakterije, snažan je prirodni lijek protiv prehlade, viroza i gripe. Ta su ulja idealan štit protiv virusa i bakterija koje unosimo u organizam respiratornim putem.

Đumbir

Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i prilikom liječenja alergija pa je bez njega borba s virusima i bakterijama nesumnjivo teža. Idealan je za zimu i zbog reputacije korisnog pripravka za tretiranje mučnina i poticanje probavnih sokova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.