PRIPAZITE NA PREHRANU

Svi znamo da je previše soli loše za tijelo, no evo što ona radi mozgu

Svi znamo da je previše soli loše za tijelo, no evo što ona radi mozgu
18.01.2018.
u 20:45
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje
Pogledaj originalni članak

Dobro je poznato kako previše soli u prehrani loše utječe na srce i krvni tlak, no jeste li se ikad zapitali što sol radi vašem mozgu?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje.

Razlog je tome, tvrde znanstvenici, nedostatak krvi u mozgu. Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u labirintu, a čak su prestali reagirati na povlačenje krzna.

Zasoljena hrana utjecala je i na povećanje interleukina-17, upalne tvari koja može promijeniti kemijske signale krvnim žilama u mozgu.

Dr. Costantino Iadecola, voditelj istraživanja koje je provedeno u Australiji, kaže kako su miševi nakon tri mjeseca dobili demenciju.

– Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole istraživati nove stvari, no tijekom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada su trebali izgraditi gnijezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli učiniti – rekao je on i dodao kako bi slične posljedice mogli imati i ljudi koji u prehrani koriste previše soli, no to se još mora istražiti.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.