DOBRO JE ZNATI

Stručnjaci objasnili koje se namirnice trebaju držati u hladnjaku, a koje tako brže propadaju

Stručnjaci objasnili koje se namirnice trebaju držati u hladnjaku, a koje tako brže propadaju
20.02.2021.
u 15:01
Sjetite se ovoga sljedeći put prije nego počnete spremati namirnice u hladnjak
Pogledaj originalni članak

Premda će u frižideru sigurno dulje zadržati svoju svježinu, na nižim se temperaturama čuva manje namirnica nego što mnogi misle. Naime mnoge će namirnice u hladnjaku brže izgubiti svoj okus, pa čak i istrunuti, a evo što kažu stručnjaci, koje treba, a koje ne treba spremati u hladnjak:

Jaja 

Agencija za prehrambene standarde preporučuje da se jaja spremaju u hladnjak, jer promjena temperature povećava rizik od salmonele i utječe na njihov okus i kvalitetu.

Urednica za potrošače Good Housekeeping Sara Benwell preporučuje da ih se drži na srednjoj polici, kako bi se neprekidno hladila, a ne u vratima.

- Jaja su najbolja kad se čuvaju stalno na istoj temperaturi, pa ih preporučujemo držati na srednjoj polici hladnjaka - rekla je. 

Umak od rajčice/ kečap 

Hoćete li umak od rajčice ili kečap čuvati u hladnjaku ili ne stvar je, kaže dijetetičar dr. Schenker, osobnih preferencija. 
Većina brendova proizvođača na proizvodu preporučuje da se umak hladi i da se potroši u roku od osam tjedana od otvaranja.

- Neki kečap ljudi drže u hladnjaku jer više vole da je rashlađen, no nije ga potrebno hladiti - kaže dr. Schenker, jer će i bez toga, zbog visoke razine kiselosti rajčice, dugo biti svjež. 

Krumpir 

Agencija za prehrambene standarde ne preporučuje da se krumpiri spremaju u hladnjak jer se u njemu škrob koji sadrže pretvara u šećer. 

- Kad se peku ili prže, ti šećeri proizvode kemijski spoj akrilamid koji  nastaje pri povišenim temperaturama - kaže dr. Sarah Jarvis i dodaje da su studije na životinjama pokazale su da on može kod njih uzrokovati karcinome, pa postoji opasnost da i na ljude ima isti učinak.

- Kod životinja ima sposobnost mijenjati DNA u pojedinim stanicama, iako nam točan postupak još nije jasan - rekla je, pa bi se krumpir trebalo čuvati na hladnom i suhom mjestu poput kuhinjskog ormarića. 

Maslac od kikirikija 

Premda mnogi maslac od kikirikija drže u ormarićima da bi ostao kremast, prema Nacionalnom odboru za kikiriki to je dobro samo ako ćete ga upotrijebiti u roku od tri mjeseca.

Ako je otvoren dulje od toga, preporučuje ga se ipak staviti u hladnjak, kako se ulja u njemu ne bi odvajala.

Luk i češnjak 

Najbolje ih je čuvati u odvojenim vrećicama ili kutijama, i to u suhom i tamnom ormariću. 

Ako vam je luk ikada vani proklijao, vjerojatno je riječ je o procesu uzrokovanom izlaganjem svjetlosti.
Češnjak u hladnjaku postaje pljesniv, a izrezani će luk kontaminirati druge namirnice jer ispušta plinove neugodnog mirisa.

Banane

Iako ih mnogi spremaju u hladnjak kako bi duže trajale, još nezrele će banane u njemu samo postati kašaste, a časopis Moment of Science kaže i da stanice tropskog voća nemaju prirodnu obranu od hladnoće što uzrokuje curenje enzima zbog kojeg banana potamni.  

Grožđe 

Stručnjak za hranu Harold McGee kaže da grožđe dulje traje kad se drži u hladnjaku, a svakako ga se treba temeljito oprati nakon što ga se izvadi iz hladnjaka. 

Jabuke

Stručnjaci iz Aussie Apples kažu da će jabuke u hladnjaku dulje biti svježe, a ako ste ih već nasjeckali a ostatak želite sačuvati za kasnije, preporučuje im se dodati par kapi limunovog soka, kako bi se usporio proces oksidacije, piše The Sun.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.