DOBRO JE ZNATI

Stručnjaci objasnili koje se namirnice trebaju držati u hladnjaku, a koje tako brže propadaju

20.02.2021.
u 15:01

Sjetite se ovoga sljedeći put prije nego počnete spremati namirnice u hladnjak

Premda će u frižideru sigurno dulje zadržati svoju svježinu, na nižim se temperaturama čuva manje namirnica nego što mnogi misle. Naime mnoge će namirnice u hladnjaku brže izgubiti svoj okus, pa čak i istrunuti, a evo što kažu stručnjaci, koje treba, a koje ne treba spremati u hladnjak:

Jaja 

Agencija za prehrambene standarde preporučuje da se jaja spremaju u hladnjak, jer promjena temperature povećava rizik od salmonele i utječe na njihov okus i kvalitetu.

Urednica za potrošače Good Housekeeping Sara Benwell preporučuje da ih se drži na srednjoj polici, kako bi se neprekidno hladila, a ne u vratima.

- Jaja su najbolja kad se čuvaju stalno na istoj temperaturi, pa ih preporučujemo držati na srednjoj polici hladnjaka - rekla je. 

Umak od rajčice/ kečap 

Hoćete li umak od rajčice ili kečap čuvati u hladnjaku ili ne stvar je, kaže dijetetičar dr. Schenker, osobnih preferencija. 
Većina brendova proizvođača na proizvodu preporučuje da se umak hladi i da se potroši u roku od osam tjedana od otvaranja.

- Neki kečap ljudi drže u hladnjaku jer više vole da je rashlađen, no nije ga potrebno hladiti - kaže dr. Schenker, jer će i bez toga, zbog visoke razine kiselosti rajčice, dugo biti svjež. 

Krumpir 

Agencija za prehrambene standarde ne preporučuje da se krumpiri spremaju u hladnjak jer se u njemu škrob koji sadrže pretvara u šećer. 

- Kad se peku ili prže, ti šećeri proizvode kemijski spoj akrilamid koji  nastaje pri povišenim temperaturama - kaže dr. Sarah Jarvis i dodaje da su studije na životinjama pokazale su da on može kod njih uzrokovati karcinome, pa postoji opasnost da i na ljude ima isti učinak.

- Kod životinja ima sposobnost mijenjati DNA u pojedinim stanicama, iako nam točan postupak još nije jasan - rekla je, pa bi se krumpir trebalo čuvati na hladnom i suhom mjestu poput kuhinjskog ormarića. 

Maslac od kikirikija 

Premda mnogi maslac od kikirikija drže u ormarićima da bi ostao kremast, prema Nacionalnom odboru za kikiriki to je dobro samo ako ćete ga upotrijebiti u roku od tri mjeseca.

Ako je otvoren dulje od toga, preporučuje ga se ipak staviti u hladnjak, kako se ulja u njemu ne bi odvajala.

Luk i češnjak 

Najbolje ih je čuvati u odvojenim vrećicama ili kutijama, i to u suhom i tamnom ormariću. 

Ako vam je luk ikada vani proklijao, vjerojatno je riječ je o procesu uzrokovanom izlaganjem svjetlosti.
Češnjak u hladnjaku postaje pljesniv, a izrezani će luk kontaminirati druge namirnice jer ispušta plinove neugodnog mirisa.

Banane

Iako ih mnogi spremaju u hladnjak kako bi duže trajale, još nezrele će banane u njemu samo postati kašaste, a časopis Moment of Science kaže i da stanice tropskog voća nemaju prirodnu obranu od hladnoće što uzrokuje curenje enzima zbog kojeg banana potamni.  

Grožđe 

Stručnjak za hranu Harold McGee kaže da grožđe dulje traje kad se drži u hladnjaku, a svakako ga se treba temeljito oprati nakon što ga se izvadi iz hladnjaka. 

Jabuke

Stručnjaci iz Aussie Apples kažu da će jabuke u hladnjaku dulje biti svježe, a ako ste ih već nasjeckali a ostatak želite sačuvati za kasnije, preporučuje im se dodati par kapi limunovog soka, kako bi se usporio proces oksidacije, piše The Sun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije