stručnjaci objasnili

Što je zdravije - svinjska mast ili ulje

Foto: shutterstock
Što je zdravije - svinjska mast ili ulje
18.10.2021.
u 07:54
"Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno djelovanje. One se previjaju i na rane", rekao je prof. dr Perišić
Pogledaj originalni članak

Je li mast zdrava i jeftinija? Razlikuju li se svinjske masti i treba li organizam postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, kaže kako se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donijela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

"Osobno smatram da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno djelovanje. One se previjaju i na rane", rekao je prof. dr Perišić, pišu Nezavisne. 

Kako je istaknula dr. Veroslava Stanković, specijalist ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svijetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije bit u mastima.

Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline.

Oko 48 posto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje.

Također sadrže i 11 posto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

"Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog središnjeg živčanog sustava i staničnih membrana. Masti imaju točku dimljenja na 190°C, a ulja na 270°C. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D", rekla je dr. Stanković.

"Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u liječenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svetu je ‘umjetan’. Samo losos sa Aljaske je pravi i skuplji. Losos se gaji u bazenima i umjetno se hrani", istaknuo je prof. dr Perišić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.