Edward Joseph

Promjena granica na Balkanu imala bi posljedice na BiH, Dodik je već povukao neke poteze

Promjena granica na Balkanu imala bi posljedice na BiH, Dodik je već povukao neke poteze
30.08.2018.
u 14:50
Čak iako se Beograd i Priština dogovore o veličini teritorija koju treba razmjeniti, moraju se imati u vidu posljedice po Makedoniju i BiH
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Države naivno veruju da bi se promjenom granica Srbije i Kosova konačno riješio ovaj problem – ocjenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) Edward Joseph, profesor Sveučilišta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tijekom i nakon rata.

Prema njegovim riječima, izjavama poput savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, Johna Boltona, da je na Beogradu i Prištini da se dogovore, zapravo se ohrabruje i opcija promjene granica.

Joseph procenjuje da će ideja o razmjeni teritorija kao rješenje – dobiti na zamahu.

Prema njegovim riječima, čak iako se Beograd i Priština dogovore o veličini teritorija koju treba razmjeniti, moraju se imati u vidu posljedice po Makedoniju kao i Bosnu i Hercegovinu. 

"Drugo je pitanje mogu li se Beograd i Priština konkretno dogovoriti koje bi teritorije bile dio tog sporazuma. Također, postavlja se ozbiljno pitanje mogu li se preduhititi negativni efekti takvog rješenja po Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbe južno od Ibra. Smatram da će biti potrebno dodatno angažiranje međunarodne zajednice, uključujući i Washingtona, da bi se spriječile takve posljedice", smatra Edward Joseph.

"Zašto bi Milorad Dodik i Republika Srpska ostali u BiH, ako bi međunarodna zajednica dozvolila odvajanje sjevera Kosova, imajući u vidu i da ovoj zemlji preti politička kriza nakon izbora na jesen. Tko će to spriječiti? Po kojoj logici će se reći da se sjeverni dio Kosova može priključiti Srbiji, a RS ne može?", navodi Joseph.

"Promjena granica Srbije i Kosova bi ohrabrila i druge na Balkanu. Dodik je već povukao neke poteze, kao što su najava referenduma o statusu RS-a. Naravno, ako se ona odcjepi od Bosne i Hercegovine, onda će otići i Hrvati. Kakva će onda biti reakcija Bošnjaka? Hoće li tek tako dozvoliti da im se zemlja raspadne bez borbe? Radi se o veoma ozbiljnim komplikacijama.", ističe Joseph. 
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.