Edward Joseph

Promjena granica na Balkanu imala bi posljedice na BiH, Dodik je već povukao neke poteze

30.08.2018.
u 14:50

Čak iako se Beograd i Priština dogovore o veličini teritorija koju treba razmjeniti, moraju se imati u vidu posljedice po Makedoniju i BiH

Sjedinjene Države naivno veruju da bi se promjenom granica Srbije i Kosova konačno riješio ovaj problem – ocjenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) Edward Joseph, profesor Sveučilišta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tijekom i nakon rata.

Prema njegovim riječima, izjavama poput savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, Johna Boltona, da je na Beogradu i Prištini da se dogovore, zapravo se ohrabruje i opcija promjene granica.

Joseph procenjuje da će ideja o razmjeni teritorija kao rješenje – dobiti na zamahu.

Prema njegovim riječima, čak iako se Beograd i Priština dogovore o veličini teritorija koju treba razmjeniti, moraju se imati u vidu posljedice po Makedoniju kao i Bosnu i Hercegovinu. 

"Drugo je pitanje mogu li se Beograd i Priština konkretno dogovoriti koje bi teritorije bile dio tog sporazuma. Također, postavlja se ozbiljno pitanje mogu li se preduhititi negativni efekti takvog rješenja po Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbe južno od Ibra. Smatram da će biti potrebno dodatno angažiranje međunarodne zajednice, uključujući i Washingtona, da bi se spriječile takve posljedice", smatra Edward Joseph.

"Zašto bi Milorad Dodik i Republika Srpska ostali u BiH, ako bi međunarodna zajednica dozvolila odvajanje sjevera Kosova, imajući u vidu i da ovoj zemlji preti politička kriza nakon izbora na jesen. Tko će to spriječiti? Po kojoj logici će se reći da se sjeverni dio Kosova može priključiti Srbiji, a RS ne može?", navodi Joseph.

"Promjena granica Srbije i Kosova bi ohrabrila i druge na Balkanu. Dodik je već povukao neke poteze, kao što su najava referenduma o statusu RS-a. Naravno, ako se ona odcjepi od Bosne i Hercegovine, onda će otići i Hrvati. Kakva će onda biti reakcija Bošnjaka? Hoće li tek tako dozvoliti da im se zemlja raspadne bez borbe? Radi se o veoma ozbiljnim komplikacijama.", ističe Joseph. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije