Priprema zimnice u rijetkim domovima

Priprema domaće zimnice tri puta jeftinija od kupnje

Priprema domaće zimnice tri puta jeftinija od kupnje
19.09.2018.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Dolaskom rujna većina kućanica počinje kalkulirati što se više isplati - kupiti ili, unatoč nedostatku vremena ili umijeća, same pripremiti zimnicu. Brzi tempo života, nedostatak mjesta za odlaganje staklenki ili znanje koje nedostaje kada je u pitanju priprema usmjerili su mnoge potrošače razmatrati raznoliku ponudu s polica trgovina, a sve više i na internetu, piše Večernji list BiH. 

Ipak, izračun je čist, one obitelji koje se opredijele u domaćoj radinosti pripremiti ajvar, šarenu salatu, kornišone ili pak džem i slatko, potrošit će najmanje tri puta manje novca, a zimnica će biti kvalitetnija. Kućanice su svjesne kako se zimnica koju pripreme u svojim kuhinjama i ona s polica u trgovinama ne može usporediti, ali kažu kako za pripremu nemaju vremena.

- Povrće je jeftino, ali ništa ne vrijedi što kilogram paprika stoji 1 KM, kada se oko njih moram mučiti satima i izgubiti mnogo vremena. Tu je i čišćenje povrća, sati miješanja, sortiranje, a da ne govorim o tonama posuđa koje mi poslije ostane. Posao, obveze i djeca ne ostavljaju mi mnogo vremena, pa mi je svakako lakše kupiti staklenku ili dvije ajvara nego sve sama pripremati - kaže zaposlena majka dvoje djece.

Provjerili smo cijene zimnice u trgovinama te cijene voća i povrća na veletržnicama. Odnos cijena neusporedivo ide u korist domaćoj pripremi zimnice. Tako je cijena kvalitetnog makedonskog ajvara od 660 grama 7,65 KM, kiselih krastavaca od 670 g 2,95 KM, za staklenku marmelade od šipka ili jabuka od 360 g izdvojit ćete 2,45 KM, sok od cikle od 750 ml 3,10 KM, pekmez od šljiva od 370 g 4,25 KM. S druge strane, kilogram paprika košta od 1 do 1,30 KM, paprika roga 0,90 do 1,30 KM, patlidžana 0,40 do 0,50 KM. Cikla stoji od 0,70 do 1 KM po kilogramu, jabuke su i dalje od 0,80 do 1,70 KM, šljive od 0,80 do 1,20 KM, maline i kupine od 3 do 4 KM, a borovnice planinske i iz plantažnoga uzgoja od 6 do 8 KM. Prema tvrdnjama kućanica, za staklenku ajvara potrebno je oko 2 kg paprika, za šarenu salatu 2-3 kg raznog povrća za bačvu, kiseli kupus - 30 - 50 kg za bačvu, kisele krastavce - 0,5 kilograma za staklenku, miješanu salatu - kilogram raznog povrća, džemove - kilogram voća, slatko - 0,5 kg voća. Imajući u vidu uloženo i dobiveno, priprema zimnice itekako se isplati, ipak, domaće zimnice svake je godine manje.

Međutim, povoljne cijene nisu dovoljne kako bi se kućanice odlučile na pripremu zimnice. Prodavači kažu kako svake godine prodaju sve manje povrća na veliko jer je danas mnogo lakše kupiti ajvar ili staklenku kiselih krastavaca. Dodaju kako prođe tek po neka starija gospođa koja se odluči pripremiti zimnicu za svoje najbliže.

- Koliko vidim, svake godine sve manje kućanica priprema zimnicu jer je sad sve dostupno u prodavaonicama, a žene nemaju vremena toliko se mučiti oko pripreme. Puno je tu posla - kaže dugogodišnji prodavač na veletržnici. Ipak, u nedostatku posla dio žena odlučio se na pripremu domaće zimnice i prodaju na društvenim mrežama. Pa se uz samo nekoliko klikova mišem mogu kupiti domaći ajvar, sok, džem i slične slastice. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.