nevenko herceg

Prihodi HNŽ smanjeni, snažno će se poticati gospodarstvo kako bi iz krize izašli sa što manje posljedica

Prihodi HNŽ smanjeni, snažno će se poticati gospodarstvo kako bi iz krize izašli sa što manje posljedica
14.02.2021.
u 19:23
Pogledaj originalni članak

Podaci Ministarstva financija Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) pokazuju da su javni prihodi na početku godine manji 15% od planiranih.

- Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa ovogodišnji proračun Hercegovačko-neretvanske županije u odnosu na prošlu godinu umanjen je za oko 17 milijuna KM. No, unatoč tomu, u njemu smo predvidjeli više sredstava za znanost, sport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu te za Zračnu luku Mostar. Također, osim stabilizirajuće, proračun sadržava socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je naša nakana i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bismo iz ove krize izašli sa što je moguće manje posljedica. No, ako se trend smanjenja javnih prihoda nastavi, Vlada će, tijekom godine, što je i njezina zakonska obveza, uskladiti rashode s prihodima - kazao je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

On se još jednom osvrnuo na zahtjev HNŽ-a za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH.

- Svi pokazatelji i objektivno urađeni izračuni za našu županiju daju poražavajuće rezultate. Naime, od kada se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naša je županija ostala bez više od jednog godišnjeg proračuna.

Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naše stajalište o ovom pitanju dijeli i velika većina drugih županija u FBiH - kazao je premijer Herceg.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.