nevenko herceg

Prihodi HNŽ smanjeni, snažno će se poticati gospodarstvo kako bi iz krize izašli sa što manje posljedica

14.02.2021.
u 19:23

Podaci Ministarstva financija Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) pokazuju da su javni prihodi na početku godine manji 15% od planiranih.

- Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa ovogodišnji proračun Hercegovačko-neretvanske županije u odnosu na prošlu godinu umanjen je za oko 17 milijuna KM. No, unatoč tomu, u njemu smo predvidjeli više sredstava za znanost, sport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu te za Zračnu luku Mostar. Također, osim stabilizirajuće, proračun sadržava socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je naša nakana i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bismo iz ove krize izašli sa što je moguće manje posljedica. No, ako se trend smanjenja javnih prihoda nastavi, Vlada će, tijekom godine, što je i njezina zakonska obveza, uskladiti rashode s prihodima - kazao je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

On se još jednom osvrnuo na zahtjev HNŽ-a za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH.

- Svi pokazatelji i objektivno urađeni izračuni za našu županiju daju poražavajuće rezultate. Naime, od kada se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naša je županija ostala bez više od jednog godišnjeg proračuna.

Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naše stajalište o ovom pitanju dijeli i velika većina drugih županija u FBiH - kazao je premijer Herceg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?