Dolaskom u BiH nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šalje jasnu poruku

Pozicija bh. Hrvata 
i integracija BiH u EU prioriteti

Foto: VL FOTO
Pozicija bh. Hrvata 
i integracija BiH u EU prioriteti
28.02.2015.
u 12:26
Hrvatska je spremna pomoći BiH na putu u Europsku uniju
Pogledaj originalni članak

Jedno od prvih obećanja koje je nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala u noći izborne pobjede bilo je ono o suradnji s BiH i pomoći bh. Hrvatima.

Pozvala na dijalog

Najavom dolaska u BiH u utorak nova predsjednica pokazuje kako obećanje planira i održati. - Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima koje pozivam na dijalog. Podržat ćemo hrvatski narod u BiH da konačno postane jednakopravan s ostala dva naroda jer bez Hrvata, nema ni BiH, riječi su kojima je Gabar-Kitarović najavila svoj odnos prema ovom pitanju. Stoga se njezin posjet BiH dočekuje s nestrpljenjem. Posebno među Hrvatima koji očekuju i praktičnu potporu službenog Zagreba u nastojanjima da osiguraju jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. Oko toga, čini se, postoji konsenzus i među glavnim političkim strankama u Hrvatskoj, što bi trebalo osigurati da nova predsjednica s bilo kojom vladom može vući jedinstvene poteze prema BiH i bh. Hrvatima. Dakako, Grabar-Kitarović će u svom djelovanju prema BiH imati i potporu svoje stranke - HDZ-a.

Predsjednik te stranke Tomislav Karamarko i sam je u više navrata istaknuo potrebu da se bh. Hrvatima osigura isti status kakav imaju drugi konstitutivni narodi u BiH. Iz pozicije bh. Hrvata i njihovih nastojanja da poprave svoju ustavnu i svaku drugu poziciju vrlo je važno što nakon dugo vremena na predsjedničkim dužnostima u BiH i Hrvatskoj sjede osobe iz istog stranačkog miljea. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović s jedne i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s druge strane, bit će u prilici utjecati na određene procese kako bi se poboljšao položaj Hrvata u BiH i izborila jednakopravnost. Neće to nikada biti usmjereno protiv države BiH ili drugih naroda u BiH, što je u svojim prvim istupima jasno istaknula i nova hrvatska predsjednica i više puta ponovio hrvatski član Predsjedništva BiH. Da joj je stalo do dobrih međudržavnih odnosa s BiH i da će u novoj predsjednici Hrvatske svi narodi i građani BiH imati prijatelja i zagovornika u Europskoj uniji, Grabar-Kitarović je demonstrirala odlukom da njen prvi bilateralni posjet na predsjedničkoj dužnosti bude upravo BiH.

Dolazak u Sarajevo

Njezin dolazak u Sarajevo će i simbolički i temeljno biti potvrda spremnosti službenog Zagreba da pomogne BiH na njenom trnovitom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BE
bendz
18:21 28.02.2015.

Ko o cemu macka o macicima, pa tako i opoziciji Hrvata u B i H.Oni su sad svjetski problem boj jedan.

CO
cope
16:24 28.02.2015.

Mi Bosanci i Hercegovci molimo gospodju Kolindu I njezinu stranku (HDZ) da nam vise ne pomazu jer su nam dovoljno pomogli 1993-1994 jer ako nas zaduze kao tada moracemo na sud da se dug izmiri jer su i sada mnogi duznici u Hagu,a vecina dokaza o dugu i sada je jos dva metra pod zemljom.

US
Uskopljak
10:45 01.03.2015.

Jel to turke uhvatila panika da nece vise moci vladati nad hrvtima. hvala bogu nema vise nit Komsica nit Mesica. Sad dolazi nase vrijeme