banja luka

Otpočela vojna vježba ”Regex 16” uz sudjelovanje oko 1.000 vojnika iz više od deset država

Otpočela vojna vježba ”Regex 16” uz sudjelovanje oko 1.000 vojnika iz više od deset država
24.10.2016.
u 17:01
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH domaćini su i organizatori međunarodne vojne vježbe ”REGEX 16“ koja je otpočela danas na lokaciji vojarne ”Kozara“ i vojnom poligonu ”Manjača“ u Banja Luci, a koja će trajati do 27. listopada 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj vježbe je obuka i unapređenje operativnih sposobnosti zapovjedništava i postrojbi kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju akcije podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

Na vježbi “REGEX 16” u Bosni i Hercegovini, učešće će uzeti zemlje članice iz raznih programa partnerske suradnje s NATO i to PfP: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Mediteranski dijalog (MD): Jordan, Tunis, Istanbulska inicijativa za suradnjom (ICI): Ujedinjeni Arapski Emirati, Partneri diljem svijeta (PatG): Pakistan te EUFOR.

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imalo je zapovjedništvo NATO-a – JFC (Joint Force Command) iz Napulja angažiranjem svojih eksperata, ali i svojih predstavnika iz NATO stožera u Sarajevu koji su tijekom pripreme vježbe svojom savjetodavnom ulogom pomogli uspješno implementirati doktrinarnu NATO publikaciju za organiziranje vježbi i provođenje kolektivne obuke.

Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno Oružanim snagama BiH uz prisustvo preko 1.000 vojnika iz više od deset zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja euro-atlanskim asocijacijama i institucijama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.