Slučaj "Čaušević"

Optužiti Tihića i u SDA oslabiti njegov utjecaj

Čaušević
Foto: Dejan Moconja
Čaušević
25.09.2014.
u 09:25
Optužuje optuženi za kriminal Kemal Čaušević koji se nagodio s Tužiteljstvom
Pogledaj originalni članak

Slučaj nekadašnjeg ravnatelja UNO-a BiH Kemala Čauševića i manipulacija koje se vode iz najviših pravosudnih institucija u BiH je pokazao kako kriminal može ostati skriven, čak i nekažnjen kako bi se optužili oni za koje je određena politika, u ovom slučaju bošnjačka, odlučila da ih treba diskreditirati. Čaušević, koji je prvotno dao jedan iskaz, pa promijenio u drugi, koji je optužen za kriminal težak dvije milijarde KM, nagodio se s Tužiteljstvom BiH i postao svjedok koji će otkriti politički kriminal.

Promjene iskaza

Riječ optuženog za brojne kriminalne radnje i malverzacije postala je ključna u rušenju političkih dužnosnika Srba i Hrvata. - Kako bi se iskorijenila korupcija među tužiteljima, sucima, službenicima, političarima..., u BiH, moraju se pojačati kontrole i intenzivnije raditi na procesuiranju onih koji su počinili kaznena djela, posebice ona u kojima je riječ o korupciji, navodi se u brojnim izvješćima o stanju u BiH. Teška djela kriminala i korupcije se, kao što je to slučaj ‘Čaušević’, ostavljaju po stani u zamjenu za nagodbe. Bh. pravosuđe moralo je upravo na slučaju Čaušević pokazati kako je spremno u jednom od najvećih poslijeratnih slučajeva kriminala i korupcije staviti točku na i.

Politika i pravosuđe

U BiH su milijuni maraka potrošeni za montirane optužnice, rušenje srpskih i hrvatskih dužnosnika, ali i onih koji vladajućim bošnjačkim strukturama iz bilo kojeg razloga ne odgovaraju. Doznajemo kako je Čaušević upravo u svom drugom promijenjenom iskazu naveo i ime još aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji se bori s teškom bolesti, te njegovih suradnika. Na ovaj način će se optužiti Tihić koji nije u stanju ni odgovoriti na optužbe, a istodobno i riješiti djela nepodobnih kadrova. Riječ je o onima koji su bili i još uvijek su tzv. “druga struja” SDA. Osim Tihića i Amira Zukića, spominju se i druga imena koja se vežu uz pronevjere, malverzacije, namještanja i sumnjive kupovine. Nastojat će se i drugi iskaz Čauševića prikazati kao jedini iako je prvi koji je bio napisan na 87 stranica, u kojem nije bilo optuženih koje Čaušević sada navodi bio spreman za daljnje postupanje kada je promijenjen. Dogovoren je i način na koji će iz novog iskaza “procuriti” detalji u medije. Politički utjecaj na pravosuđe BiH u predizborno vrijeme koristi se kako bi se optužili hrvatski i srpski dužnosnici. Nastoji se kroz montirane procese skrenuti pozornost sa stvarne kriminalne hobotnice za koju je i Čašević radio. Mnogi predmeti koji su se vodili protiv bošnjačkih dužnosnika vratili su se na niže sudove ili potpuno obustavili. Poput slučaja “Reket SDP-a” i drugih koji su još uvijek u ladicama državnog Tužiteljstva.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
brodarevac
10:25 25.09.2014.

Ako ima dokaze svi oni koje sa dokazima optuži treba da odgovaraju bilo to Čović, Tihić, Dodik ... Juče ste pisali da je to opet optuženo samo hrvatsko vodstvo a sad govorite o razračunavanju unutar bošnjačkog vodstva. Potrebno je da svi odgovaraju što su pokrali državu možda neće svi odmah odgovarati ali dobro bi bilo da počnu...