Podignuta optužnica protiv 12 osoba državljana BiH zbog terorizma

Optuženi da su bili u terorističkim skupinama, borili se na ratištima Iraka i Sirije

Foto: Reuters/PIXSELL
Optuženi da su bili u terorističkim skupinama, borili se na ratištima Iraka i Sirije
16.05.2015.
u 11:06
Tužiteljstvo BiH provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim agencijama
Pogledaj originalni članak

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, državljana BiH, koji se terete da su postali članovi organizirane terorističke skupine i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Pripadnici selefija

Optuženi se terete da su tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirano na području BiH, izvan službenih institucija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države organizirane na prostoru Sirije i Iraka te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom i skupinom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Optuženi se terete da su organizirano i u dogovoru s njima poznatim osobama, odlazili na područje Turske, odakle su ilegalno prelazili na prostor Sirije gdje su boravili više mjeseci te sudjelovali u terorističkim aktivnostima ovih terorističkih skupina u Siriji i Iraku. Optuženi se terete za kaznena djela organiziranja terorističke skupine iz članka 202 d. stavak 2. KZ-a BiH u vezi s kaznenim djelom terorizam iz članka 201. stav 1. Kaznenog zakona BiH i kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja vojnim snagama, organiziranim, obučenim, opremljenim ili mobiliziranim protivno Zakonu o obrani BiH iz članka 162 a KZ BiH. Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regije i svijeta. Tijekom aktivnosti realiziranih po nalogu Tužiteljstva BiH i provedenih združenih policijskih akcija i aktivnosti s ciljem oduzimanja slobode i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali među kojima je oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dopušteni civilima i građanima BiH, a koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Dokazni materijali

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala. Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i svih kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom i terorističkim aktivnostima, s ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.