Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Optuženi da su bili u terorističkim skupinama, borili se na ratištima Iraka i Sirije

Tužiteljstvo BiH provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim agencijama
16. svibnja 2015. u 11:06 0 komentara 617 prikaza
Irak,ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, državljana BiH, koji se terete da su postali članovi organizirane terorističke skupine i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Pripadnici selefija

Optuženi se terete da su tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirano na području BiH, izvan službenih institucija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države organizirane na prostoru Sirije i Iraka te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom i skupinom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Optuženi se terete da su organizirano i u dogovoru s njima poznatim osobama, odlazili na područje Turske, odakle su ilegalno prelazili na prostor Sirije gdje su boravili više mjeseci te sudjelovali u terorističkim aktivnostima ovih terorističkih skupina u Siriji i Iraku. Optuženi se terete za kaznena djela organiziranja terorističke skupine iz članka 202 d. stavak 2. KZ-a BiH u vezi s kaznenim djelom terorizam iz članka 201. stav 1. Kaznenog zakona BiH i kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja vojnim snagama, organiziranim, obučenim, opremljenim ili mobiliziranim protivno Zakonu o obrani BiH iz članka 162 a KZ BiH. Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regije i svijeta. Tijekom aktivnosti realiziranih po nalogu Tužiteljstva BiH i provedenih združenih policijskih akcija i aktivnosti s ciljem oduzimanja slobode i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali među kojima je oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dopušteni civilima i građanima BiH, a koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Dokazni materijali

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala. Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i svih kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom i terorističkim aktivnostima, s ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV

1. Fatih Hasanović, zv. Ebu Sara rođen 29. 4. 1991. godine u Zvorniku
2. Enes Mešić rođen 7. 1. 1987. godine u Tuzli
3. Jasmin Jašarević, zv. Ebu Rewaha i Japa rođen 9. 8. 1987. godine u Tesliću
4. Emin Hodžić rođen 28. 10. 1992. godine u Sarajevu
5. Mirza Kapić rođen 7. 6. 1980. godine u Banjoj Luci
6. Salko Imamović rođen 23. 9. 1986. godine u Sarajevu
7. Adem Karamuja rođen 28. 2. 1983. godine u Kaknju
8. Fikret Hadžić rođen 5. 10. 1957. godine u Slapnici
9. Enver Lilić rođen 1. 5. 1977. godine u Han Pijesku
10. Ibro Delić rođen 18. 1. 1971. godine u Žepču
11. Samir Hadžalić rođen 12. 9. 1986. godine u Doboju
12. Mehmed Tutmić rođen 28. 2. 1958. godine u Zenici

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.