Sarajevo

Održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
08.01.2016.
u 17:23
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ureda predsjedatelja, na današnjoj sjednici upoznato je s dosadašnjim napretkom na implementaciji Akcionog plana Reformske agende BiH koji uvažava ostvareni napredak u svim u sektorima za koje Vijeće ministara BiH ima isključivu nadležnost.

Do 8. prosinca prošle godine realizirano je 17 generalnih mjera na nivou Vijeća ministara BiH u planiranim rokovima kojima se značajno unapređuje stanje u oblastima Javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost, Poslovna klima, Vladavina prava i dobro upravljanje te Reforma javne uprave.

VMBiH OSUDILO MEĐUVRŠNJAČKO NASILJE 

Vijeće ministara BiH, nakon  tragičnog samoubojstva učenika Mahira Rakovca, osudilo je međuvršnjačko nasilje i zatražilo od nadležnih institucija u BiH da pojačaju aktivnosti na sprječavanju nasilja u školama i zaštiti prava djece.
Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, hitno reagiraju i u suradnji sa nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH poduzmu sve mjere radi sprječavanja svakog oblika vršnjačkog nasilja i radi zaštite najboljeg interesa djeteta te o provedenim aktivnostima redovno izvještavaju Vijeće ministara.
Zaduženi su Ministarstvo za civilne poslove i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, da u okviru svojih nadležnosti i u saradnji s nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH, poduzmu sve mjere na unapređenju rada odgojnih i obrazovnih ustanova, s ciljem maksimalne primjene općeprihvaćenih standarda u oblasti odgoja i obrazovanja, kao i mjere radi povećanja svijesti cjelokupnog društva po pitanju odgoja, obrazovanja i zaštite djeteta. 
Ministarstvo komunikacija i prometa i Regulatorna agencija za komunikacije će, u suradnji sa svim drugim nadležnim organima, preduzeti sve potrebne mjere, s ciljem sprječavanja svakog oblika govora/jezika mržnje na internet mrežama, audiovizuelnim i drugim medijima te osigurati striktno postupanje u skladu s odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

ZA RJEŠAVANJE  PROBLEMA KANALIZACIJE U BIJELJINI GRANT OD 6,5 MILIONA EURA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu implementacije i fazu funkcioniranja i održavanja. Radi se o  projektiranju i izgradnji kanalizacijske mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Bijeljini između ministra vanjske trgovine i razvojne suradnje Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, a u realizaciju projekta bit će uključeno i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Riječ je o grantu vrijednom 6,5 miliona eura, s alokacijom na Republiku Srpsku, za financiranje projekta kojim bi se riješili problemi kanalizacijske mreže i sistema odvodnjavanja u gradu Bijeljini. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.  

BOLJI USLOVI ZA STRANA ULAGANJA  

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Konvencije između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju poreske utaje za poreze na dohodak i na imovinu, s Protokolom, koji će biti dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika Konvencije predložen je ministar  financija i trezora.
Izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja i sprječavanjem poreznih utaja stvaraju se povoljniji uvjeti za transfer znanja, kapitala, radne snage te strana ulaganja između dvije države. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.