Domaljevac

Obilježili 24. godišnjicu 104. brigade HVO

19.04.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Travanj je mjesec u kojem dvije posavske brigade, 104. HVO Domaljevac-Šamac i 102. HVO Odžačka brigada, koje su tijekom proteklog Domovinskoga rata branile crte oraško-šamačke bojišta, obilježavaju godišnjice. Sadržaji su bili u znaku polaganja vijenaca i cvijeća uz spomen- obilježja, sjećanja na poginule branitelje. - Sjetiti se s dubokim poštovanjem onih koji su živote položili u obranu i današnju slobodu, naša je sveta zadaća, zajednička je poruka sa skupova u Odžaku i Domaljevcu.

- Područje B. Posavine kroz povijest je krvarilo. U Domovinskom ratu branitelji su dali najvrjednije - svoje živote. Zajedništvo je ono što su nam ostavili kako bi gradili bolji i ljepši svijet. Stoga moramo biti odgovorni u svojoj zajednici, plemeniti i čestiti, a ne samo robovi svojih ekonomskih, političkih i drugih interesa. Moramo opraštati i poštovati druge ako želimo da i nas poštuju, istaknuo je u propovijedi fra Bono Kovačević za vrijeme mise u crkvi sv. Ane u Domaljevcu, posvećene poginulim i umrlim u Domovinskom ratu, apelirajući osobito na zajedništvo, molitvu, milosrđe i moralne vrijednosti. Koordinacija udruga iz Domovinskog rata općine Domaljevac-Šamac (obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatskih vojnih invalida i dragovoljaca i veterana) na dostojan je način, kako to i dolikuje 24. obljetnici postrojbe 104. brigade HVO-a, prigodnim sadržajima obilježila je rođendan brigade.

Nakon mise zapovjednici i branitelji 104. brigade HVO-a kretali su se u počasnom postroju do središnjeg spomen-obilježja, gdje su brojna izaslanstva ispred udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županijskih i općinskih institucija, vojske i stranačka izaslanstva, položila vijence i zapalila svijeće. Održana je i svečana akademija “104 HVO brigada jučer, danas, sutra”. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz DR Domaljevac-Šamac Ivo Pranjić podsjetio je na teške i herojske dane postrojbe kada se vrijeme mjerilo izgubljenim životima najhrabrijih vitezova Posavine.

Dvorana Centrala odjekivala je tišinom u kojoj su s dubokim poštovanjem pročitana imena 158 poginulih branitelja 104. HVO brigade od 1992. - 1995. Pranjić je podsjetio na strahote logora u Crkvini i Šamcu, na herojske trenutke obrane svakog pedlja slobodnog teritorija, ratni put legendarne postrojbe kroz koju je prošlo oko 1800 branitelja i koja je imala oko 600 ranjenih. Prigodna obraćanja tijekom svečane akademije u Domaljevcu uputio je Zvonko Iljazović, predsjednik OV Domaljevac-Šamac, ministar branitelja Marijan Kopić, predsjednik Skupštine Posavske županije Joso Marković, ratni zapovjednik 108. brigade HVO-a general Martin Franjčešević i Joso Leovac-Los, ratni zapovjednik 104. HVO brigade. Herojstva branitelja i njihova najveća žrtva ne smiju se nikada zaboraviti i s najvećim poštovanjem ćemo se prisjećati DR, zajedničko je u obraćanjima govornika. Leovac je pri tome naglasio sadašnji položaj razvojačenih branitelja... •

Ključne riječi
HVO
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.