bh tvrtke i izvoz

Med, čajevi, namještaj, meso iz BiH... u trgovinama EU-a

13.11.2021.
u 20:54
Pogledaj originalni članak

- Pričamo uglavnom o destruktivnim stvarima koje jesu aktualne. Međutim, i u ovom vremenu moramo pronalaziti nešto dobro i pozitivno, postoje i dalje poslovi koje BiH može bolje pozicionirati na tržištu i u zemljama EU-a i svijeta - govori nam poduzetnik koji nam je preko stranice Glas malih biznisa nabrojio izvozno orijentirane poslove. Na postavljen upit što se može izvoziti iz BiH, bilo je niz odgovora.

Namještaj, konstrukcije...

- Čelične konstrukcije, strojno obrađene, u svijetu su izuzetno tražene. Imamo pogone da bismo takvo nešto proizvodili, a ostalo je još i pameti da ih znamo napraviti i prodati svijetu. Obrtnici mogu izvoziti i rukotvorine, a tome je dao doprinos novi Zakon o obrtima u FBiH. Jedna tvrtka za zemlje EU-a radi reklamne panoe, poklopce od pleksiglasa, razne profile, i to veće količine - nabraja nam poduzetnik. Ističe i činjenicu da BiH leži na ogromnim zalihama kamena.

- Kada bismo ga samo ovdje u BiH koristili, kolike bi se uštede napravile. Kao izvozni adut navodi i namještaj. BiH je u prva četiri mjeseca ove godine izvezla namještaja od drva vrijednog više od 226,7 milijuna KM, a najviše ga je otišlo u Njemačku, Hrvatsku, Italiju... - Imamo ljude koji mogu proizvesti što srce zaželi, samo im treba dati plaću i oni će ostati i raditi. Godinama je BiH podcjenjivala radnike, a Njemačka i druge razvijene zemlje jedva su čekale privući ih. Moramo i ovdje graditi njemački koncept. Dok mi komentiramo kako je sve loše i ništa ne ide naprijed, Njemačka razmišlja kako će biti bolje i koji sljedeći korak napraviti - ističe naš sugovornik. Spominje i brojne tvrtke koje izvoze voće i povrće, meso, pića... - Poljoprivreda je osnovna aktivnost koju treba poduprijeti u BiH jer je proizvodnja hrane postala nešto najvrjednije na svijetu. Kod nas se to sustavno zanemaruje. Imali smo politike koje poticaje dijele po stranačkoj liniji, a one koji su željeli raditi, degradiralo se.

Poljoprivreda i budućnost

Postoje kulture za koje godinama znamo da su uspješne i na njih trebamo računati, a za one koje bismo željeli isprobati, prvo dajmo godinu, dvije da se analizira situacija kako bismo vidjeli što konkretno svijetu treba - ističe. U smislu onog što je uvijek aktualno, naglašava masovniju proizvodnju krumpira, rajčica, paprika..., sjetvu pšenice, a u posljednje vrijeme i sadnju krastavaca. - Proizvode se med i čajevi. Četiri tvrtke iz BiH dobile su dozvolu za izvoz pilećeg mesa u EU. Na tome moramo graditi budućnost, a BiH se mora boriti kako bi osigurala plasman proizvoda, ali i da onom za koga se vidi da ostvaruje rezultat pomogne ostvariti još bolji - zaključuje poduzetnik s kojim smo otvorili temu o izvoznim proizvodima koji mogu biti jamstvo za budućnost BiH. Nažalost, kao mala država na većinu svjetskih procesa ne možemo utjecati, no na proizvodnju hrane možemo pa barem za vlastite potrebe, što će donijeti uštede u kućnom proračunu i provjerenu kvalitetu za svakodnevni jelovnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.