rudarska industrija

Lykos Metals dobio 7,3 milijuna eura za istraživanje nalazišta metala u RS

Lykos Metals dobio 7,3 milijuna eura za istraživanje nalazišta metala u RS
25.10.2021.
u 19:07
Lykos Metals Limited putem Lykos Balkan Metalsa planira ulagati u geološka istraživanja raznih metala na tri lokacije u BiH.
Pogledaj originalni članak

Rudarska industrija Bosne i Hercegovine dobila je krajem prošlog tjedna tvrtku koja je uvrštena na Australsku burzu.

Tvrtka Lykos Balkan Metals, sa sjedištem u Bijeljini, podružnica je australske kompanije Lykos Metals Limited koja sada prisutna na burzi ASX, piše BiznisInfo.

Lykos Metals Limited putem Lykos Balkan Metalsa planira ulagati u geološka istraživanja raznih metala na tri lokacije u BiH, na području Republike Srpske. Izlaskom na ASX Lykos je osigurao 12 milijuna australskih dolara (oko 7,3 mil. eura) za projekte u BiH. Istraživanja će se provoditi u općinama Petrovo, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo te Čajniče.

Lykos će istraživati ekonomski isplative rezerve olova, cinka i bakra, s ciljem otvaranja ekološki održivih rudnika.

Osnivač kompanije Lykos Metals Limited, kao i direktor Lykos Balkan Metalsa je Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i član menadžmenta tvrtke Adriatic Metals Plc, koja razvija rudarski projekt u Varešu, u Federaciji BiH.

“Osnovali smo vrlo stručan tim međunarodnih stručnjaka iz područja geoloških istraživanja, osigurali potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo se upustiti u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspjeh i donijeti ekonomiji BiH značajan financijski poticaj.

Nema sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u podružju zaštite okoliša, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u Republici Srpskoj, ali i naših dioničara”, rekao Bošnjaković.

Uvjeti za uvrštenje na ASX nalažu stroga pravila poslovanja od početka i svjetske standarde ekološke održivosti koje se Lykos obvezao poštivati. Ti standardi traže očuvanje okoliša kao apsolutni prioritet o kojem ovisi uspjeh poslovanja.

Kompanija Adriatic Metals, odnosno njena BiH podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu. Financial Times nedavno je objavio da ulaganje Adriatic Metalsa predstavljaju najveću izravnu stranu investiciju u tom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njene neovisnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.