Život velike većine građana bez "posudbi" gotovo je nezamisliv

Krediti u BiH podizali se za stanove, život, putovanja...

Krediti u BiH podizali se za stanove, život, putovanja...
08.02.2022.
u 15:39
Pogledaj originalni članak

Život velike većine bh. građana bez kredita danas je gotovo nezamisliv, što su potvrdili i iz banaka ističući kako je zabilježen primjetan rast broja zahtjeva za nenamjenske i hipotekarne kredite. Na kredit se kupuju stanovi, kućanski uređaji, renoviraju domovi, ali i odlazi na godišnji odmor, piše Večernji list BiH.

Veći broj zahtjeva

Iz jedne banke u BiH za klix.ba kazali su kako su lani klijenti najčešće tražili nenamjenske i hipotekarne kredite. - Maksimalan iznos nenamjenskih kredita za fizičke osobe je 50.000 KM, dok je prosječan iznos tih kredita lani bio oko 17.000 KM i u porastu je u odnosu na 2020. i 2019. - kazali su iz banke dodajući kako je kamatna stopa bila stabilna i kako se ne bi trebala mijenjati ni u idućem razdoblju. Kako ističu, klijenti su pokazivali zanimanje i za rješavanje stambenog pitanja pa su i trendovi potražnje za stambenim kreditima, kažu, bili vrlo pozitivni. Rast zanimanja građana za kredite u 2021. zabilježila je još jedna banka u BiH, potvrdivši da joj je rastao broj zahtjeva za kredite.

- U prošloj godini, u odnosu na 2020., povećan je broj zahtjeva za nenamjenske kredite, uz isplatu kreditnih sredstava na transakcijski račun klijenata. Govoreći o nenamjenskim kreditima, građani mogu dobiti do 50.000 KM s rokom otplate do 10 godina. Također, lani je primjetan i oporavak zanimanja građana za stambene kredite u odnosu na prvu godinu pandemije - kazali su za navedeni medij potvrdivši da je trend kamatnih stopa stabilan. U prošloj godini banke su bilježile i rast od oko 8,5% kada je riječ o nenamjenskim kreditima, dok je prosječan rast tržišta bio oko 4 posto. - Mi imamo dvije podjele iznosa koji građani uzimaju. Prva je ona s kreditima koji se kreću oko 5000 KM i ti iznosi najčešće se uzimaju za manje radove, renoviranje i neke druge nabave. Drugoj kategoriji pripadaju veći iznosi oko i iznad 40.000 KM, koji se uzimaju kad su u pitanju značajni troškovi, npr., dogradnja ili renoviranje stambenih jedinica i slično. No, valja naglasiti da je u posljednje vrijeme primjetna i 3. kategorija, gdje govorimo o manjim iznosima zaduženja - oko 2000 KM, gdje se klijenti odlučuju na kupnju, npr., bijele tehnike, namještaja, pa čak i za turističke aranžmane - kazali su iz bh. banke za Klix.

Zabrinjavajući trend

Podaci Agencije za bankarstvo RS-a pokazuju zabrinjavajući trend da su krediti za opću potrošnju dominantni kada je u pitanju zaduživanje građana. Tako se, od ukupnih kredita građanima, koji iznose 3,5 mlrd. KM, čak 2,4 milijarde odnose na kredite za opću potrošnju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.