Nacionalni spomenik

Kaštele na planini Zahor među starim gradovima u BiH na najvećoj nadmorskoj visini

Kaštele na planini Zahor među starim gradovima u BiH na najvećoj nadmorskoj visini
23.05.2020.
u 21:00
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta te Zavoda za zaštitu spomenika FBiH u pratnji fra Mirka Majdandžića, gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, posjetili su Stari grad Kaštele, nacionalni spomenik BiH. Prvi je to posjet federalnih institucija tom spomeniku, ali, prema riječima Ante Vujnovića, ravnatelja Zavoda, ne i posljednji, piše Večernji list BiH. 

Kako se radi o specifičnom spomeniku, bit će potrebna dodatna istraživanja da bi se mogao donijeti plan restauracije koji je prvi preduvjet za mogućnost prikupljanja sredstava i početka trajne zaštite tog spomenika.

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak također je pozivao institucije i stručnjake da sagledaju stanje spomenika i predlože mjere sanacije i restauracije. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2017. donijelo je odluku da povijesno područje Kaštele bude proglašeno nacionalnim spomenikom.

Čelnici općine Kiseljak prethodno su radili na njegovu proglašenju nacionalnim spomenikom nakon što se ispostavilo da lokalitet katastarski pripada općini Kiseljak. Vjerujući, kao i mnogi, kako pripada Fojnici, inicijativu o uvrštavanju na popis nacionalnih spomenika pokrenuo je fra Nikica Vujica, nekadašnji fojnički gvardijan.

Tragovi Starog grada smješteni su na obroncima planine Zahor, na tromeđi općina Busovača, Kiseljak i Fojnice, na nadmorskoj visini od 1158 m. Ova tvrđava, uz Kozograd u Fojnici, na najvećoj je nadmorskoj visini od svih bh. starih gradova. U pisanim dokumentima spominje se već u XV. st.

Prema predanju, u spiljama su se skrivali fratri na čelu s fra Anđelom Zvizdovićem. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.