oporavak od poplava i klizišta

Iz Federalnog fonda osam županija dobilo 15,5 milijuna maraka

Iz Federalnog fonda osam županija dobilo 15,5 milijuna maraka
29.07.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Do početka ove godine je na račun Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriju FBiH uplaćeno nešto više od 15,5 milijuna maraka. Kao što je poznato, Fond i račun su uspostavljeni prvenstveno kako bi se sanirale ogromne štete od poplava i klizišta koji su 2014. godine zahvatili značajan broj općina u Bosni i Hercegovini.

Najviše novca ZD županiji

Od spomenutog iznosa, najviše sredstava usmjereno je iz federalnih ministarstava te javnih poduzeća, a u znatno manjem donatori su bili druga poduzeća te pojedinci. Tu su i sredstva od pola milijuna maraka koja su udružena s UNDP-om po potpisanom sporazumu o sufinanciranju izgradnje kuća. Najviše novca doznačeno je Zeničko-dobojskoj županiji koja je bila najviše i pogođena posljedicama poplava i klizišta. Ovoj županiji dodijeljena su oko 6,4 milijuna maraka, dok je drugoj županiji s najviše prijavljene štete - Tuzlanskoj proslijeđeno 4,8 milijuna KM. U ZDŽ-u su sanirane 1204 kuće, 98 je kupljeno ili izgrađeno, a pomoć je dobilo i 287 gospodarskih subjekata te sedam infrastrukturnih projekata. U Tuzlanskoj županiji su, pak, dodijeljena sredstva za sanaciju 521 kuće, 81 je kupljena ili izgrađena, a 118 gospodarskih subjekata je potpomognuto sredstvima s računa Fonda. Ukupno osam infrastrukturnih projekata je podržano u TŽ.

Posavska županija također je bila u cijelosti pogođena poplavama i klizištima prije dvije godine. Iz Federalnog fonda, odnosno namjenskog računa, ovoj županiji proslijeđeno je nešto više od 1,5 milijuna maraka. Zahvaljujući tom novcu sanirano je djelomično ili u cijelosti 648 kuća i 105 gospodarskih subjekata, ali ni jedan infrastrukturni projekt. Iz istog fonda je Hercegovačko-neretvanskoj županiji dodijeljen milijun maraka, i to za infrastrukturne projekte.

Manji iznosi

Znatno manje iznose dobile su ostale županije, pa su tako Sarajevskoj proslijeđene oko 622 tisuće, Unsko-sanska je dobila 597, Bosansko-podrinjska 66, a Srednjobosanska županija 54 tisuće maraka. Dvije županije, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, nisu uopće dobile sredstva iz ovoga fonda.

Određena sredstva za sanaciju su kroz projekte utopljavanja zgrada radi uštede te za hitnu sanaciju klizišta proslijeđena i preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Riječ je o ukupno 1,7 milijuna maraka, od čega su po 539 tisuća KM dobile Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija, Sarajevskoj je proslijeđeno 538, a Posavskoj 100 tisuća maraka. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.