ISPROBAJTE, DJELUJE!

Isprobajte jednostavan trik koji će spriječiti da vam voda iskipi iz lonca tijekom pripreme hrane

Foto: shutterstock
Isprobajte jednostavan trik koji će spriječiti da vam voda iskipi iz lonca tijekom pripreme hrane
30.11.2020.
u 13:54
Ovim trikom koristile su se naše bake i mame.
Pogledaj originalni članak

Stavite vodu da zavrije kako biste skuhali tjesteninu, rižu, krumpire... A onda odlučite oprati suđe, narezati ostatak namirnica za ručak i zaboravite na vodu - ona iskipi! Na kraju sami sebi napravite dodatni posao, pa morate, osim pripreme jela i oprati štednjak. 

Tu situaciju možete vrlo lako spriječiti jednim jednostavnim trikom za koji ste sigurno čuli - stavite drvenu kuhaču preko lonca, prenosi Food Hacks. Ovaj trik djeluje na dva načina.

Prvo, suha drvena kuhača destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom vodoodbojnom površinom, pa se kipuća voda povlači.

Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom. Ako dođu u dodir s nečim čija je temperatura ispod 100 °C, para će se kondenzirati, odnosno promijeniti natrag u tekućinu. Iako je ovaj trik odličan, ima i nekih nedostataka.

Kada se kuhača nakon nekog vremena zagrije, voda će se podići bez obzira na nju.

Također, nije dobro koristiti metalnu žlicu jer nema nikakvo djelovanje, baš suprotno - mnogo brže provodi toplinu. Imajte na umu da, ako uvijek koristite istu drvenu kuhaču, ona će se iskriviti od vlage.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.