Dodik uvjeren u sastavljanje vlasti u RS-u

Imamo većinu za vlast od 44 zastupnika

Foto: VL FOTO
Imamo većinu za vlast od 44 zastupnika
22.11.2014.
u 10:04
SNSD s partnerima ostaje na vlasti još četiri godine
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da koalicija oko njegove stranke ima skupštinsku većinu koju će činiti 44 zastupnika, uključujući i dva parlamentarca Stranke napredna Srpska Adama Šukala.

Potpisan sporazum

Prije dva dana i Marko Pavić, predsjednik DNS-a, koalicijski partner SNSD-a, uvjeravao je kako imaju potrebnu skupštinsku većinu i bez stranke Adama Šukala. Pavić je tada rekao kako je koalicija njegove stranke s Adamom Šukalom trajala donedavno, sve dok predsjednik SNS-a “nije postavio uvjete koje DNS nije mogao prihvatiti” te da je “činjenica kako on više nije potreban za većinu u Narodnoj skupštini RS-a”. Međutim, Dodik je jučer u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da koalicija SNSD, DNS i SP ima skupštinsku većinu od “sigurna 44 zastupnika, a tu su i dva zastupnika stranke koju predvodi Adam Šukalo”.

Dodikova predviđanja

- Vidjet ćete da će to tako i biti. Osim toga, tu su još dva zastupnika koja nisu bila u ovoj političkoj grupaciji i mi ćemo s najmanje 44 glasa završiti izbor za novo rukovodstvo Narodne skupštine i Vlade – naveo je Dodik. On je dodao kako točno imaju imena i prezimena zastupnika za tu skupštinsku većinu i to će biti manifestirano na prvoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske devetog saziva u ponedjeljak, 24. studenoga. Rezultati općih izbora u BiH u Republici Srpskoj stvorili su situaciju u kojoj se najveće stranke bore doslovno za svakog zastupnika u Skupštini RS-a kako bi imali vladajuću većinu. Dok je situacija u Federaciji nakon proteklih izbora prilično jasna, SNSD i Savez za promjene zadnjih tjedana tvrde kako imaju dovoljnu potporu u entitetskoj Skupštini za sastavljanje nove Vlade. U konačnici, Dodik je taj koji će izabrati mandatara Vlade RS-a jer je na izborima dobio još jedan mandat na mjestu Predsjednika RS-a. Situacija će u svakom slučaju biti jasna u ponedjeljak na konstituirajućoj sjednici Skupštine Republike Srpske.    

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PA
pacijent
20:33 22.11.2014.

rosa za tebe bi bilo najbolje da hrvati daju svoje pozicije bosnjacima i lagumdziji ili sejdi komsicu ili suljagicu koji bi nas polako poturcili a da nije bilo dodika nebi hrvati bili ni u vjecu ministara zato covic dobro kaze onaj ko ima vecinu u srbskom narodu mi ga podrzavamo za sve ista prava

RO
rosa
17:36 22.11.2014.

Bahato, licemjerno i moralno dno vrlo lako nađete u liku i djelu Baje. Jedino "akademik" Čova se hvali osobnim prijateljstvom sa takvim tipom i takvog tipa bira sebi za političkog saveznika. Da li je takvu suludu odluku donijela tijela HNS-a? Odgovor je potvrdan i to u sjedištu HDZ-e, zar ne.