Pomoć roditeljima i djeci

I uz novčanu potporu vlasti, u BiH se i dalje rađa sve manje djece

08.12.2020.
u 19:16
Pogledaj originalni članak

Posljednje statistike samo su jedan od pokazatelja da BiH postaje zemlja staraca jer je broj stanovnika, posebno mladih, sve manji. Mladi zbog loše ekonomske situacije sve češće sreću odlučuju pronaći u “obećanim zemljama” poput Njemačke, Irske, Švicarske... Sve navedeno dovelo je do toga da broj novorođenčadi već godinama pada, a školske učionice, u kojima je nekada bilo više od 30 djece po razredu, sada su poluprazne, piše Večernji list BiH. 

Pokazali podaci

Tako je samo u prvih šest mjeseci 2020. godine u BiH rođeno 1019 djece manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Promatrano na trogodišnjoj razini, broj novorođenih u Federaciji BiH pao je za 10 posto, a u Republici Srpskoj za 5 posto, dok je ta brojka na razini Bosne i Hercegovine iznosila 8 posto. Crne statistike koje su se našle na jednoj od nedavnih sjednica Vlade FBiH ukazuju na alarmantan pad broja djece u osnovnim školama. U razdoblju od školske 2015./16. do 2020./21. broj učenika prvih razreda manji je za 3290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola. Tako je, prema zbrojnim podacima za FBiH, broj učenika osnovnih škola u ovom razdoblju smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto. Podaci i za tekuću školsku godinu također ukazuju na primjetan nastavak trenda smanjenja broja učenika.

Demografska slika

Kako bi popravili demografsku sliku BiH, pokušalo se potaknuti mlade na ostanak i osnivanje obitelji. Brojne općine i gradovi, ali i županije, pokrenuli su niz socijalnih mjera poput pomoći pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine, novac za pokretanje posla, jednokratnu pomoć, novac za novorođenčad, besplatan prijevoz u školu, besplatne knjige...

Jedan od gradova koji dodjeljuju jednokratnu pomoć za svako novorođenče jest i Široki Brijeg, i to u iznosu od 500 KM, a pravo na poticaj imaju roditelji ili samostalni roditelj koji imaju prebivalište na području Širokog Brijega najmanje godinu dana od rođenja djeteta. Jednokratna pomoć izdvaja se i iz proračuna općine Odžak, i to u iznosu od 1000 KM. Grad Ljubuški također je uveo neke od socijalnih mjera kako bi olakšao muke roditeljima školaraca, a jedna od njih je besplatan prijevoz za učenike. Na području ZHŽ-a, točnije Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Posušja, svi učenici od 1. do 7. razreda OŠ dobili su besplatne udžbenike. I Posušje, općina koja je po strukturi stanovništva najmlađa u BiH, provodi niz potpora. Neke od njih su besplatan prijevoz učenika, stipendiraju i deficitarna zanimanja za visokoškolsku spremu... Hvalevrijedna je i odluka Grada Doboja koji za treće dijete obitelji daruje stan. Kako je ranije objasnio gradonačelnik Boris Jeranić, nakon rođenja trećeg djeteta Grad Doboj briše se iz suvlasništva i roditelji imaju pravo prometovati stan. I Žepče je ove godine, pete zaredom, dodijelio jednokratnu pomoć obiteljima s petero i više djece kako bi se adekvatno pripremili za školu. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.