PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a BiH:

Hrvati ne mogu prihvatiti da je FBiH entitet bošnjačkog naroda

Foto: VL FOTO
Hrvati ne mogu prihvatiti da je FBiH entitet bošnjačkog naroda
21.01.2014.
u 09:12
- Mene za neuspjeh optužuju dvije stranke s bošnjačkim predznakom koje imaju drukčiju viziju uređenja BiH, viziju građanske BiH - rekao je Čović
Pogledaj originalni članak

Budući da ni na posljednjoj rundi pregovora stranačkih čelnika u BiH s čelnicima Europske unije nije postignut dogovor oko načina provedbe presude Europskog suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić - Finci”, novinare okupljene na sjednici Predsjedništva HDZ BiH koja je jučer održana u Kreševu, najviše je zanimao upravo stav predsjednika stranke o ovom pitanju. Čović je ponovio kako je stav HDZ BiH po pitanju presude “Sejdić - Finci” jasan kao dan od samog početka, odnosno da se ova stranka zalaže za dva izborna područja u Federaciji BiH iz kojih bi se birali članovi Predsjedništva BiH ili za neizravan izbor u Parlamentu. “Ono što mi želimo jest da se obećanja tipa ‘ovaj vas put sigurno nećemo prevariti’ zapišu i budu dio budućeg ustavnog rješenja u BiH. Svaka lažna primjena odluke Suda u Strasbourgu može nam donijeti još više problema i pogoršati odnose među narodima kao što se to dogodilo 2000. godine nakon alijanske, kao i deset godina poslije platforme. Svi su već odavno svjesni da vlast u Federaciji BiH ne funkcionira već tri godine. Hrvatski narod u BiH životno je zainteresiran za provedbu presude ‘Sejdić - Finci’ i za promjenu Ustava BiH jer ovako više ne može”, kazao je Čović odbacujući bilu kakvu krivnju za neuspjeh najnovije runde pregovora.

“Očigledno je da je izborna kampanja već krenula. Mene tako za neuspjeh optužuju dvije stranke s bošnjačkim predznakom koje imaju drukčiju viziju uređenja BiH, viziju građanske BiH. Na pregovorima koji su trajali 13 sati otvorena su sva pitanja, pa i četvrte kategorije, ostalih. Primjetno je i dosta nervoze kod onih koji žele pobijediti hrvatsku politiku koja jednostavno ne želi prihvatiti to da je Federacija Bosne i Hercegovine entitet bošnjačkog naroda. Rade to i pritiscima na pojedince, u ovom slučaju moju malenkost. Poručujem im da su izabrali pogrešnog pojedinca za vršiti pritisak“, izjavio je predsjednik HDZ BiH prije sjednice stranačkog Predsjedništva u Kreševu. Po Čovićevim riječima, Kreševo kao mjesto održavanja sjednice Predsjedništva HDZ BiH nije odabrano slučajno. “Želimo poslati jasnu poruku kako podržavamo Radoju Vidovića, načelnika Kreševa, kao i sve projekte koji će pokazati promjenu u upravljanju ovom sredinom. Došlo je vrijeme da Hrvati u onim sredinama gdje su većina to i pokažu, odnosno dosta je igara onih koji su preko leđa hrvatskog naroda željeli riješiti neka svoja pitanja. Takav smo slučaj imali najprije u Jajcu, potom Vitezu, a onda i u Kreševu. To se srećom promijenilo barem u Kreševu, a meni je osobno ovdje uvijek drago doći i čuti koji to problemi tište ovdašnje stanovništvo i kako žive. Želimo čuti i o projektima i poručiti da HDZ BiH stoji iza njih“, kazao je Čović.

Radoje Vidović, načelnik općine Kreševo, izabran na prijevremenim izborima u prosincu prošle godine poželio je dobrodošlicu članovima Predsjedništva HDZ BiH ističući kako mu stranačka podrška za buduće projekte znači puno, te da ona ni dosad nije izostala. “Posjet stranačkog Predsjedništva i održavanje sjednica u bilo kojoj općini SBŽ-a puno nam znači. Kao i uvijek otvoreno razgovaramo o svim važnim pitanjima u koje su aktivno uključeni i članovi stranke iz SBŽ. Imamo zamjenika, potpredsjednika i tri člana Predsjedništva preko kojim smo uključeni u sve procese, odnosno pregovore koje predvodi stranka pa tako i promjene Ustava“, kaže Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ i članica Predsjedništva HDZ BiH. Posebna tema sjednice u Kreševu bilo je obrazovanje. Po riječima stranačkih čelnika, svaka sjednica ovog tijela sve do izbora imat će temu o kojoj će posebno raspravljati. Idući put to će biti zdravstvo. Slijede pitanja braniteljske populacije, potom gospodarstvo. Na temelju zaključaka, Politička akademija će organizirati tematske tribine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OL
oluja1995
12:21 21.01.2014.

Sad nam je naj potrebnija Hrvatska sloga i vjera u Boga.

1H
1hrvatska2
15:00 21.01.2014.

Tzv. medjunarodna zajednica je uvidjela da uz pomoc BH faktora nisu uspjeli istjerati vecinu Hrvata iz BiH(1/3 im nije dosta).Sada nakon toliko godina nam govore da nismo ravnopravni kao da mi to neznamo.Ono sve sto nam je oduzeto.od Washington-skog i Dayton-skog sporazuma nikako nije bilo moguce bez tzv.medjunarodne zajednice i prodani(prokleti)pojedinaca iz naseg naroda.Sto je bilo,proslo je sada je vrijeme da se ispravi sto se da ispraviti.Druge narode ne krivimo oni se bore za prevlast da nam otmu sve sto mogu,mi moramo se boriti za nasa prava sto nam pripadaju.Pa tko ce drugi! Kroz HNS pokazati Hrvatsku slogu i Bog ce pomoci ako se mi pomazemo!

BO
Bosnjak
21:15 21.01.2014.

Bosnjani narod koji tesko moze kao gospodin "oluja 1995" da se obrati maticnoj zemlji za pomoc. Maticna i jedina zemlja Bosnjaka je Bosna i Hercegovina. Rezervne nemaju u blizini, preko puta, iza sumarka. Pitam se ponekad? Zasto niko ne dodje na ideju, ako vec vise ovako ne ide, nacionalne podjele i gradnje "bosanskog zida". Jednostavno kao uzor moze nam posluziti kineski zid ali puno moderniji, recimo sa 25m visine i 15m sirine. Tako se bar nikada vise ne bi ni vidjeli, mijesali i naravno sa punim postovanjem jednostavno se medjusobno zaboraviti. Ali u svakom pogledu. Niti mediji, niti posjete medjusobne ,jednostavno nista. I onda bi svako imao svoj mir ! Svi ostali bi nam bili prijatelji a mi medjusobno bi sveli kontakte na nulu. Tako rijesnje jos niko ni iz MZ nije predlozio ?!