Krišto na redovnom zasjedanju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

HDZ BiH se dosljedno zalaže za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava

HDZ BiH se dosljedno zalaže za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava
23.06.2022.
u 16:18
Pogledaj originalni članak

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i članica Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Borjana Krišto sudjeluje na trećem redovnom godišnjem zasjedanju koje se održava od 20. do 24. lipnja u Strasbourgu.

Tijekom lipanjskog zasjedanja PSVE zastupnici raspravljaju o najnovijim izazovima za sigurnost u Europi i ulozi Vijeća Europe u suočavanju s tim izazovima kao i o ulozi političkih stranaka u jačanju različitosti i borbi za nerasističko društvo.

U okviru lipanjskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održana je i sjednica Odbora za poštivanje obveza i angažmana zemalja članica Vijeća Europe (Monitorning odbor), a na čijem dnevnom redu je bila i Informativna nota o izbornom sustavu u Bosni i Hercegovini.

U okviru rasprave o informativnoj noti Krišto je kazala da je ona suprotna Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, Ustavu BiH kao i zakonima koje obrađuje jer stanje stvari u BiH u njoj nije prikazano na cjelovit i objektivan način.

U noti je izostavljena Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i Domu naroda kao ključni element za reformu izbornog zakonodavstva, ali su zato svoje mjesto našli unitaristički stavovi čime je u potpunosti zanemarena činjenica da je BiH država tri konstitutivna naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba) i drugih građana koji u njoj žive, istaknula je Krišto.

Krišto je naglasila da HDZ BiH nije nacionalistička stranka jer se njeni dužnosnici dosljedno zalažu za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i Odluka Ustavnog suda BiH iako se u informativnoj noti HDZ BiH naziva nacionalističkom strankom.

Obzirom da informativna nota o izbornom sustavu u BiH sadrži dosta netočnih informacija u svom sadržaju, Krišto je tajništvu Odbora direktno uputila primjedbe na dokument kako bi što realnije i objektivnije bilo prikazano stanje stvari u oblasti na koju se nota odnosi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.