'Jačanje vladavine prava'

Einziger: BiH važan partner u borbi protiv organiziranog kriminala

Einziger: BiH važan partner u borbi protiv organiziranog kriminala
27.09.2016.
u 12:22
Pogledaj originalni članak

Europska unija izdvojila je 4,5 milijuna eura putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2012) da bi financirala projekt nazvan "Jačanje vladavine prava" radi što efikasnije borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. 

Projekt, čiji su korisnici agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, u neradne dvije godine će implementirati Savezno
ministarstvo unutarnjih poslova Austrije i Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj Republike Austrije u suradnji s ministarstvima unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije.

Početak implementacije projekta službeno je označen  današnjom konferencijom organiziranom u Sarajevu kada je rečeno da bi ovim projektom trebalo biti ostvareno devet rezultata koji se odnose na standarde obavljanja poslova u policijskim agencijama.

Radi se o postizanju jačanja mehanizama upravljanja ljudskim resursima, strateškom planiranju, provođenju kompleksnih istraga u slučajevima organiziranog kriminala i korupcije, primjeni posebnih istražnih tehnika, uvođenju cjeloživotnog učenja za policijske službenike, a radit će se i na uvođenju modernih informacijskih tehnologija.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno kazao je da se ovim projektom ujedininjuju eksperti iz država članica EU (Austrija, Hrvatska i Slovenija) koje rade s agencijama za provedbu zakona na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

- Važna odlika ovog projekta je međunarodna suradnja kao i suradnja između agencija u BiH. To se uklapa u aktivnosti iz Reformske agende. Ovaj projekt promatramo kao još jedan korak naprijed BiH u pridruživanju EU koji će u konačnici biti od koristi građanima - naglasio je Sinno.

Generalni direktor Sekcije i Saveznog MUP-a Austrije Franz Einziger istaknuo je da se kriminalci ne zaustavljaju pred granicama, a sve veću opasnost predstavlja način na koji se oni povezuju, koristeći globalizaciju da bi putovali, komunicirali i izbjegavali uhićenja. 

- Da bi se efektivno djelovalo protiv ovih prijetnji neophodno je sve snage okupiti u partnerstvo koje djeluju prekogranično. BiH je važan partner kada govorimo o borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma na zapadnom Balkanu - mišljenja je Einziger.

Pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu suradnju i europske integracije i voditelj projekta uime BiH Samir Rizvo pojasnio je da je opći cilj projekta povećanje razine sigurnosti, ali i dostizanje standarda EU u oblasti unutarnjih poslova.

Rizvo smatra da će ovaj projekt pomoći da BiH odgovori na upitnik koji će dobiti od Europske komisije, ali i da što kvalitetnije kasnije pristupi procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija i razvijanju akcijskog plana u poglavlju 24.

Posebnu vrijednost ovog projekta, Rizvo vidi u činjenici da se svih 20 agencija iz sektora unutarnjih poslova u BiH usuglasilo u procesu programiranja projekta, identificirani su zajednički prioriteti, ciljevi, mjere i aktivnosti koje treba postići.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ovaj projekt nazvao je najznačajnijim za sve policijske agencije u BiH izražavajući uvjerenje da će se njime unaprijediti suradnja i poboljšati koordinacija da bi se efikasnije rješavali svi sigurnosni problemi, ali i poboljšao sigurnosni ambijent u BiH.

- Ovim projektom bit ćemo korak bliže našem zajedničkom cilju - punopravnom članstvu BiH u EU, pomoći će nam da uspješno otvorimo pregovaračka poglavlja koja se odnose na oblast unutarnjih poslova, odnosno poglavlja 23. i 24. Nadam se da će u ne tako dalekoj budućnosti sve policijske agencije zajedno u cijelosti biti integrirane u europsku obitelj - kazao je Čampara.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum je istaknuo da je intencija da se nakon dobrih praksi i razmjene informacija s ekspertima Europske komisije unaprijedi zakonodavstvo i svakodnevni rad, dodajući da je potrebno uvažavati kompleksnost sigurnosne strukture u BiH jer je to najbolji način da svaki budući projekt ispuni svoju svrhu i očekivanja.

Inače Europska komisija, s ovim 4,5 milijuna eura vrijednim projektom, podržala je s 2,5 milijuna eura nabavku infomacijske -telekomunikacije opreme za policijske agencije u BiH iz istog projekta, a do kraja godine trebao bi početi projekt vrijedan 2,5 milijuna eura koji će se baviti jačanjem borbe protiv pranja novca.

Osigurano je i dodatnih šest milijuna eura koji se odnose na nabavku i isporuku opreme za sve policijske agencije u BiH, a ovih dana intenzivno se radi na programiranju paketa iz IPA-e 2017 gdje su također višemilijunski iznosi na raspolaganju sektoru unutarnjih poslova.

U dijelu IPA-e II, koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2017. godine sektor unutarnjih poslova dobio je više od 30 milijuna eura podrške od Europske komisije, a time su u stopostotnom iznosu iskorišteni raspoloživi fondovi Europske komisije namijenjeni BiH za sektor unutarnjih poslova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.