Okončan posjet Hrvatskoj

Dvije vlade moraju riješiti otvorena pitanja između BiH i RH

31.03.2016.
u 07:00
Krišto je kazala kako se raduje najavljenom zajedničkom radu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u okviru kojeg i uz asistenciju stručnjaka svakako treba rješavati otvorena pitanja koja postoje između dviju prijateljskih zemalja
Pogledaj originalni članak

Drugog dana službenog radnog posjeta Republici Hrvatskoj izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo je s predsjednikom Vlade RH Tihomirom Oreškovićem.

Potpora BiH na putu u EU

Zajednički je izraženo očekivanje kako vrijeme pred nama otvara mogućnost da dvije prijateljske zemlje definitivno riješe otvorena pitanja, ali i da budu dio procesa rješenja otvorenih pitanja na cijelom jugoistoku Europe, prije svega, među susjednim zemljama, piše Večernji list BiH. 
Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto, koja je predvodila izaslanstvo u kojem su bili i njezini zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović, zahvalila je na svemu što je Hrvatska činila i čini za BiH, kao i na brizi koju pokazuje za bh. Hrvate. Ona je, također, iskazala zahvalnost za potporu koju Hrvatska pruža na putu BiH prema Europskoj uniji i čestitke povodom predaje zahtjeva za kandidacijski status.

Krišto je ovom prigodom kazala kako se raduje najavljenom zajedničkom radu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u okviru kojeg i uz asistenciju stručnjaka svakako treba rješavati otvorena pitanja koja postoje između dviju prijateljskih zemalja. Zahvalila je i na realizaciji krupnih projekata Republike Hrvatske u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja i rješavanja statusa bivših branitelja u BiH. Premijer Orešković i čelnici bh. Parlamenta naglasili su i potrebu jačeg ekonomskog povezivanja BiH i Hrvatske, a zajednički je ocijenjeno da treba razmotriti mogućnost zajedničkog nastupa tvrtki iz dviju država na trećim tržištima. Razgovarano je i o pitanju neriješenih graničnih crta i prekategorizaciji graničnih prijelaza, a, kako je tijekom susreta istaknuto, nužan je rad na ustavnoj reformi koja će osigurati jednakopravnost hrvatskog s ostala dva naroda.

Zajednička sjednica vlada

Članovi Kolegija Zastupničkog doma PS BiH susreli su se i s ministrom vanjskih i europskih poslova u Vladi RH Mirom Kovačem. Tijekom ovog razgovora izražena je ne samo spremnost da se zadrži kontinuitet vrlo dobrih političkih odnosa između dviju zemalja nego i da se dodatno radi kako bi se oni unaprijedili.

Tome bi, rečeno je na sastanku, trebao doprinijeti i ugovor o europskom partnerstvu između dviju zemalja čije se potpisivanje očekuje ovih dana, ali i zajednička sjednica dviju vlada. Prvoga dana posjeta predsjedateljica Krišto imala je značajan razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kojem su posebno razgovarale o problemu Grada Mostara i javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku u BiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.