ISPROBAJTE

Dobar tek uz klasičnu tjesteninu sa sirom

Foto: Shutterstock
Dobar tek uz klasičnu tjesteninu sa sirom
31.12.2020.
u 16:20
Pogledaj originalni članak

Većina nas ima nekoliko omiljenih namirnica koje bismo mogli jesti iznova i iznova. Tjestenina i sir vrlo su vjerojatno visoko na spomenutoj listi namirnica, a daleko od njih nisu ni grčki jogurt i maslac, koji baš sve učini slađim. Osim što je ovo jelo jednostavno i sadrži nam dobro poznate sastojke, ono je i brzo gotovo, a u njemu će uživati svi i mladi i oni nešto stariji, piše gastro.24sata.hr.

Sastojci:

500 g tjestenine

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

1 žlica soli

1 žlica papra

500 ml mlijeka

130 g naribane gaude ili cheddara

200 g grčkog jogurta

2 žlice krušnih mrvica

1/8 žličice crvene paprike

Priprema:

Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. U veći lonac ulij vodu, posoli ju i pričekaj za zakipi. Zatim dodaj makarone i kuhaj ih dok ne omekšaju. Nemoj ih prekuhati! 

Ocijedi tjesteninu i stavi ju u hladnu vodu da se ne slijepi.

U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno, sol i papar. Promiješaj da nastane gusta smjesa.

Polako ulijevaj mlijeko. Prvo dodaj polovicu pa dobro promiješaj i zatim dodaj ostatak. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, često miješaj, dok se ne zgusne i dok ne vidiš mjehuriće uz rub lonca. Nemoj dopustiti da umak prokuha.

Dodaj u nju zatim naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i ne stvori gusti umak. Umiješaj grčki jogurt. Kuhane makarone dodaj u umak pazeći da svi budu prekriveni umakom.

Izlij makarone s umakom u prethodno podmazani lim za pečenje, rasporedi ih ravnomjerno i prelij preko njih preostali umak iz lonca.

Pomiješaj krušne mrvice i papriku u manjoj zdjelici te ih ravnomjerno pospi po vrhu tjestenine.  Stavi u pećnicu i peci na 220 stupnjeva oko 15 minuta dok vrh makarona i krušne mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju.

Posluži vruće. Ako želiš nešto pikantniju verziju, papar zamijeni kajenskim paprom. 

Dobar tek!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.