Zaoštrava se kriza oko revizije

Bošnjaci ne odustaju od tužbe, Srbi kažu: Nećete nas kao Hrvate rušiti

22.02.2017., Beograd, Republika Srbija - Konferencija za novinare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuceg Predsjednistva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanica nakon razgovora s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolicem
23.02.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Kriza prouzročena pokretanjem pravne procedure za obnovu revizije bošnjačke strane protiv Srbije jučer je dodatno zaoštrena nakon poruka srpskih i bošnjačkih dužnosnika te sada prijete potpuna blokada državnih institucija i teško predvidive posljedice. Istodobno, dok su vodeći srpski dužnosnici iz BiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik putovali u Beograd na sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, u Haag se uputio Sakib Softić, pravni zastupnik BiH, ustvari Bakira Izetbegovića koji će sutra podnijeti zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH, piše Večernji list BiH.

Međunarodna zajednica

Nakon sastanka u Beogradu, uostalom kao i iz Sarajeva, iznimno se snažno zaoštrila retorika zbog čega svi trebaju biti zabrinuti u BiH i regiji. 
“Oni su spremni svojatati BiH, kazati nam da tamo nismo prisutni. Bakir Izetbegović je na ovaj način ugasio svjetlo što se tiče BiH. Dokle god se nama šalje poruka da se naša prava krše, od BiH ne može i ne treba biti ništa.

Poslali su poruku mržnje nama Srbima u BiH. Ovo je krah pomirenja i povjerenja u BiH. Propali su planovi međunarodne zajednice jer je ovim povjerenje ugašeno. Povjerenje se ne može graditi na taj način. Ranije su rušili poziciju Hrvata, sada su krenuli rušiti Srbe”, rekao je nakon višesatnoga sastanka u Beogradu predsjednik RS-a Milorad Dodik. Nešto neodređeniji, ne otkrivajući buduće poteze, prije svih, vlasti okupljene oko Saveza za promjene na državnoj razini, bio je Ivanić koji je ocijenio kako revizija tužbe nema pravnog utemeljenja te je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira. 
“Krajnje je vrijeme da jamci Daytonskog sporazuma jasno kažu kako se ovim ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi, već Bošnjaci. Ako takvog ne bude stava, onda mislim da međunarodna zajednica produbljuje daljnju krizu.

A na krizu ćemo naći primjeren odgovor”, rekao je Dodik. 
Premijer Vučić pozivao je razboritost iako ovaj prijepor odavno prijeti iskočiti iz okvira racionalnih rješenja. 
“Naš je posao sačuvati mir, odgovoriti na njihovu tužbu, pobijediti iako tu nema pobjednika”, rekao je Vučić dodajući kako će pokušati pronaći nove mehanizme za dijalog s Bošnjacima jer dosadašnji nisu dali rezultate. Prema Vučiću, revizija presude vratila je odnose u regiji 22 godine unatrag te je izgubljeno i ono malo povjerenja stečenoga u posljednja dva desetljeća. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istaknuo je kako vodstvo Srbije čvrsto stoji uz sunarodnjake u RS-u.

Softićev legitimitet

“Srbija će uvijek stajati uz Srbe u BiH jer mi smo neraskidivo vezan narod. Dat ćemo potporu RS-u i svemu onom što se radi u BiH na osnovi Ustava i zakona. Mi nećemo podržati ničiju neustavnu mjeru”, rekao je Nikolić. 
Nastavak rasprave oko revizije tužbe treba danas uslijediti na sjednici Predsjedništva za koju nije poznato hoće li joj se odazvati sva tri člana. Ivanić osporava Softićev legitimitet, no Izetbegović to opovrgava. 
“U svojstvu agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Softić je ovlašten zastupati BiH... Jedna od tih pravnih radnji je i ona pokretanja postupka revizije presude od 26. veljače 2007. godine”, naveo je Izetbegović. Ovoga tjedna odgođena je sjednica Vijeća ministara i Parlamenta zbog revizije presude. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.