Federacija BiH

Bez žurne popune Ministarstva financija ugrožena i provedba reformi

Bez žurne popune Ministarstva financija ugrožena i provedba reformi
13.10.2015.
u 06:15
Tijekom ove godine registrirano je 6 trudničkih bolovanja, 2 smrtna slučaja, 4 odlaska u mirovinu
Pogledaj originalni članak

Federalno ministarstvo financija bi uskoro trebalo zaposliti 16 novih djelatnika kako bi moglo izvršavati minimum svojih zakonskih poslova i aktivnosti. Usprkos činjenici da je na snazi moratorij na zapošljavanje u entitetskim institucijama, Ministarstvo financija je od Vlade tražilo odobrenje za angažiranje minimalno 16 novih djelatnika iako su potrebe mnogo veće.

Sistematizacija poslova

Naime, prema postojećem Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka Federalnog ministarstva financija, sistematizirana su 243 zaposlenika koji su ili bi trebali biti raspoređeni u devet odjela i dvije jedinice. Međutim, ukupan broj zaposlenih trenutačno je 132, što predstavlja popunjenost od svega 54 posto, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

U prethodnom razdoblju broj zaposlenika ovog ministarstva je bio stalno podkapacitiran zbog provedbe restriktivne politike zapošljavanja, odlaska u mirovinu, dugotrajnih bolovanja, smrtnih slučajeva, fluktuacije kadrova. Samo tijekom ove godine registrirano je šest trudničkih bolovanja, dva smrtna slučaja, četiri odlaska u mirovinu te najave odlaska u mirovinu u 2016., navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu. U različitim razdobljima Federalno ministarstvo financija je bilo primorano angažirati osobe po ugovoru o djelu ili volontere (njih oko desetak godišnje) koji su u mnogome doprinijeli da se bar operativni poslovi izvršavaju sukladno zakonskim rokovima. Osim toga, u svom zahtjevu za zapošljavanje 16 novih djelatnika ministrica Jelka Milićević naglasila je kako je u razdoblju od 2010. do sada Ministarstvo financija zakonima uspostavilo niz novih nadležnosti ili su nove nadležnosti proistekle iz sporazuma, a da se u isto vrijeme nisu vršila adekvatna i potrebna popunjavanja za obavljanje poslova.

Izvršenje obveza

- Sa sadašnjim brojem zaposlenika ovo ministarstvo neće biti u mogućnosti izvršiti sve planirane obveze iz Reformske agende u 2015. i 2016. čiji je nositelj izrade Ministarstvo ili su zaposlenici u sastavu radnih tijela Vlade FBiH od kojih navodimo samo neke: zakon o unutarnjem platnom prometu i set podzakonskih akata, zakon o porezu na dobit, izmjene i dopune Zakona o porezu na doprinose, priprema parafiskalnih nameta, izmjene Zakona o porezu na dohodak, izmjene Zakona o proračunima..., upozoravaju iz Ministarstva financija u svom zahtjevu za angažiranje novih djelatnika. Istodobno se upozorava i na činjenicu da Federalno ministarstvo financija izravno upravlja proračunom od jedne milijarde KM te da bi neodgovarajuća popunjenost mogla utjecati na izvršavanje poslova i radnih zadataka sukladno zakonskim propisima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.