Zastupnički dom PSBiH

Angažman svih policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma

Angažman svih policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma
30.12.2015.
u 17:07
PSBiH je zadužila Vijeće ministara BiH da joj u roku od 90 dana dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma.
Pogledaj originalni članak

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog zaključaka Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost koji su proistekli iz zastupničke rasprave o informaciji Ministarstva sigurnosti o terorističkom napadu u Rajlovcu 18. rujna u kojem su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, te o ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Parlamentarna skupština BiH zatražila je od Vijeća ministara da tromjesečno informira, a po potrebi i češće o stanju sigurnosti i provođenju mjera navedenih u Informaciji i Akcijskom planu za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, radi sprečavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.

Zatražen je i puni angažman Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH, kao i svih policijskih i sigurnosnih agencija na razini BiH u borbi protiv terorizma, kao i u sprečavanju širenja i suzbijanju ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorističkih akcija.

Apelirano je na ostvarivanje pune koordinacije i suradnje policijskih i sigurnosnih agencija na razini BiH s entitetskim i županijskim policijama, s policijskim i sigurnosnim agencijama susjednih zemalja te s međunarodnim organizacijama i institucijama u svrhu preventivnog djelovanja i sprečavanja terorističkih napada.

PSBiH je zadužila Vijeće ministara BiH da joj u roku od 90 dana dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma.

Usvojeno je i Izvješće o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2013. godinu i Izvješće o izdatim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2014. godinu.

Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi "Transparentnost institucija BiH" koji je napravio Ured za reviziju institucija BiH također je dobio potrebnu zastupničku podršku.

Kada je u pitanju aktualno financijsko stanje i ugroženo poslovanje Radio-televizije Bosne i Hercegovine, nije podržan zaključak kojim će Zastupnički dom zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru upute izmjene zakona o javnom RTV sustavu. 

Podržani su međutim zaključci Povjerenstva za promet i komunikacije u kojima je Zastupnički dom zatražio od Upravnog odbora BHRT-a da, u suradnji s Odborom sustava utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Također, Zastupnički dam traži od Vijeća ministara BiH da, u suradnji s entitetskim vladama, pomogne Odboru sustava u realizaciji ovog zaključka.

Zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da u suradnji s entitetskim vladama koordinira i intezivira aktivnosti radi uspostavljanja zajedničkog mrežnog operatera, koji će upravljati paketom digitalnih kanala.

Data je i suglasnosti za akte Svjetskog poštanskog saveza (UPU) usvojene na 25. kongresu UPU-a, održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim financijskim uslugama).

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.