Zastupnički dom PSBiH

Angažman svih policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma

zastupnicki  dom bih
30.12.2015.
u 17:07

PSBiH je zadužila Vijeće ministara BiH da joj u roku od 90 dana dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog zaključaka Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost koji su proistekli iz zastupničke rasprave o informaciji Ministarstva sigurnosti o terorističkom napadu u Rajlovcu 18. rujna u kojem su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, te o ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Parlamentarna skupština BiH zatražila je od Vijeća ministara da tromjesečno informira, a po potrebi i češće o stanju sigurnosti i provođenju mjera navedenih u Informaciji i Akcijskom planu za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, radi sprečavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.

Zatražen je i puni angažman Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH, kao i svih policijskih i sigurnosnih agencija na razini BiH u borbi protiv terorizma, kao i u sprečavanju širenja i suzbijanju ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorističkih akcija.

Apelirano je na ostvarivanje pune koordinacije i suradnje policijskih i sigurnosnih agencija na razini BiH s entitetskim i županijskim policijama, s policijskim i sigurnosnim agencijama susjednih zemalja te s međunarodnim organizacijama i institucijama u svrhu preventivnog djelovanja i sprečavanja terorističkih napada.

PSBiH je zadužila Vijeće ministara BiH da joj u roku od 90 dana dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma.

Usvojeno je i Izvješće o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2013. godinu i Izvješće o izdatim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2014. godinu.

Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi "Transparentnost institucija BiH" koji je napravio Ured za reviziju institucija BiH također je dobio potrebnu zastupničku podršku.

Kada je u pitanju aktualno financijsko stanje i ugroženo poslovanje Radio-televizije Bosne i Hercegovine, nije podržan zaključak kojim će Zastupnički dom zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru upute izmjene zakona o javnom RTV sustavu. 

Podržani su međutim zaključci Povjerenstva za promet i komunikacije u kojima je Zastupnički dom zatražio od Upravnog odbora BHRT-a da, u suradnji s Odborom sustava utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Također, Zastupnički dam traži od Vijeća ministara BiH da, u suradnji s entitetskim vladama, pomogne Odboru sustava u realizaciji ovog zaključka.

Zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da u suradnji s entitetskim vladama koordinira i intezivira aktivnosti radi uspostavljanja zajedničkog mrežnog operatera, koji će upravljati paketom digitalnih kanala.

Data je i suglasnosti za akte Svjetskog poštanskog saveza (UPU) usvojene na 25. kongresu UPU-a, održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim financijskim uslugama).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?