akcija tužiteljstva

U BiH uhićena osmorica zbog zločina nad Hrvatima i Srbima

U BiH uhićena osmorica zbog zločina nad Hrvatima i Srbima
22.11.2011.
u 10:54
Uhićenici su činili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Hadžića, nedaleko od Sarajeva.
Pogledaj originalni članak

Po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeno je osmero ljudi koje se sumnjiči da su na području Hadžića činili ratne zločine nad civilima i zarobljenicima hrvatske i srpske narodnosti, prenosi Sarajevo-x.

Uhićeni su Mustafa Đelilović (1955), Fadil Čović (1953), Mirsad Šabić (1954), Nezir Kazić (1960), Bećir Hujić (1957), Halid Čović (1953), Šerif Mešanović (1957) i Nermin Kalember (1969).

Svi su obavljali manje ili više značajne funkcije na području Hadžića. Đelilović je bivši predsjednik Skupštine i predsjednik Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Čović je obavljao posao načelnika službe za javnu sigurnost u Hadžićima, a Šabić je bio policajac te službe. Kazić je je bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije BiH. Hujić je bivši upravnik logora Silos u Tarčinu, Čović i Mešanović su bili njegovi zamjenici, a Kalember je tamo bio stražar.

Uhićenike se tereti za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima protupravno zatočenima u logoru Silos, te u objektima za zatočenje u prostorijama osnovne škole u Pazariću i logoru u kasarni Krupa. Kako navodi Tužiteljstvo BiH, zatvorenici su u ondje bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažne tjelesne ili duševne bole ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na prinudni rad. Zbog svega toga više zarobljenika je i umrlo.

Osim uhićenja izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, s ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovaj slučaj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.