europeizacija regije

Thaci podupire Vučićev dolazak na Kosovo - Srbi neće sporazum

Foto: Reuters/PIXSELL
Thaci podupire Vučićev dolazak na Kosovo - Srbi neće sporazum
04.05.2013.
u 08:58
To je angažiranje u okviru olakšavanja i uvjeravanja Srba sa sjevera da je taj sporazum jedino rješenje za njihovu budućnost.
Pogledaj originalni članak

Premijer Kosova Hashim Thaci pozdravio je dolazak prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na razgovore s kosovskim Srbima o briselskom sporazumu, doznaje agencija Beta.

- To je angažiranje u okviru olakšavanja i uvjeravanja Srba sa sjevera da je taj sporazum jedino rješenje za njihovu budućnost. Zbog toga mi podupiremo sve koji mogu utjecati i uvjeriti ljude na prihvaćanje sporazuma - rekao je Thaci ističući još jednom kako sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ima za cilj europeizaciju regije.

Vučić je najavio dolazak na Kosovo od 7. do 12. svibnja kako bi u razgovoru sa Srbima koji tamo žive pokušao objasniti detalje sporazuma iz Bruxellesa i utjecao da ga oni prihvate.

Tri smjera djelovanja

Kako neslužbeno doznaju mediji u Srbiji, ako s vođama Srba sa sjevera Kosova ne bude postignut barem načelan dogovor, moguće je raspuštanje lokalnih samouprava i uvođenje privremenih vijeća.

Beogradske Večernje novosti donose tri smjera djelovanja prema tamošnjim Srbima što ih je donijela srpska vlada.

Djelovat će prema postizanju dogovora s kosovskim Srbima kako bi se uklonile sve zapreke za primjenu dogovora na terenu, nastojat će u nastavku pregovora s Prištinom i Bruxellesom oko plana implementacije, što povoljnije uvjete za Srbiju i ustrajati na što bržem otvaranju ili postizanju barem načelnog dogovora o drugim nerješenim pitanjima poput energetike, telekomunikacija, imovine, raseljenih osoba i slično.

S druge strane, kosovski Srbe prijete Vučiću kako neće promijeniti mišljenje i uporni su u odbijanju sporazuma s Prištinom.

- Sporazum koji bi Srbe otjerao pod ustavni sustav i zakone Prištine neprihvatljiv je za bilo kojeg Srbina na Kosovu. Naša osnovna borba je da ostanemo u sustavu države Srbije što nam, uostalom, jamči i Ustav Srbije - rekao je za beogradsku Politiku Slaviša Ristić, jedan od vođa kosovskih Srba i poručuje Vučiću kako "može samo narodu oči u oči iznijeti viđenje onoga što Srbi 14 godina odbacuju". 

>>Dačić: Nema ništa od referenduma o sporazumu s Prištinom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.