zračni udari

Pakistanska vojska ubila 21 militanta na sjeverozapadu zemlje

Pakistanska vojska ubila 21 militanta na sjeverozapadu zemlje
08.03.2016.
u 13:46
Pogledaj originalni članak

Pakistanska vojska priopćila je u utorak kako je do sada ubila 21 militanta u zračnim udarima i kopnenim operacijama u sjeverozapadnoj graničnoj regiji u kojoj izvodi ofanzivu u cilju čišćenja talibanskih uporišta.

Vojni portparol Asim Bajwa izjavio je kako su udari, koji su se desili u dolini Shawal u plemenskoj oblasti Sjeverni Waziristan, pokrenuti u ponedjeljak navečer i nastavljeni su u utorak.

On je kasnije postavio fotografije naoružanih vojnika u šumskoj regiji i uništenu zgradu obavijenu dimom.

Nije bilo moguće potvrditi koliko je ljudi ubijeno u ofanzivi jer je novinarima uskraćen pristup zoni sukoba.

Pakistan je pokrenuo operaciju čišćenja uporišta talibana i al-Qaide u Sjevernom Waziristanu  u 2014. i tvrdi kako je ubio više od 3.750 militanata otada bez ikakvih civilnih žrtava.

Kritičari i aktivisti za ljudska prava tvrde, međutim, da nema nikakve transparentnosti oko ofanzive i kako joj se ne nazire kraj.

Vojska je krajem veljače priopćila da ulazi u završnu fazu ofanzive ali nije pružila dodatne detalje.

U međuvremenu je broj poginulih u smrtonosnom talibanskom samoubilačkom bombaškom napadu na sudski kompleks u sjeverozapadnom Pakistanu porastao u utorak nakon što je jedna žrtva preminula tijekom noći, priopćili su službenici.

- Broj poginulih u jučerašnjoj eksploziji porastao je na 18 nakon što je jedan civil podlegao ranama dok su još dvoje ranjenih u kritičnom stanju - izjavio je visoki zvaničnik lokalne administracije za AFP.

Napad se desio u ponedjeljak u gradu Shabqadar i odgovornost za njega preuzela je frakcija pakistanskih talibana Jamat-ul-Ahrar, za koji se tvrdi kako je izveden u znak odmazde zbog vješanja islamističkog ubice Mumtaza Qadrija.

Qadri je smatran herojem među islamistima nakon što je ubio liberalnog guvernera Pendžaba u 2011. godini zbog njegovih apela da se reformira državni zakon o blasfemiji.

On je obješen 29. veljače, u kako analitičari navode, ključnom momentu u dugoj pakistanskoj borbi protiv militanata, navodeći da to pokazuje odlučnost vlade da brani pravnu državu umjesto da omogući cvjetanje ekstremizma.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.