zračni udari

Pakistanska vojska ubila 21 militanta na sjeverozapadu zemlje

pakistantska vojska
08.03.2016.
u 13:46

Pakistanska vojska priopćila je u utorak kako je do sada ubila 21 militanta u zračnim udarima i kopnenim operacijama u sjeverozapadnoj graničnoj regiji u kojoj izvodi ofanzivu u cilju čišćenja talibanskih uporišta.

Vojni portparol Asim Bajwa izjavio je kako su udari, koji su se desili u dolini Shawal u plemenskoj oblasti Sjeverni Waziristan, pokrenuti u ponedjeljak navečer i nastavljeni su u utorak.

On je kasnije postavio fotografije naoružanih vojnika u šumskoj regiji i uništenu zgradu obavijenu dimom.

Nije bilo moguće potvrditi koliko je ljudi ubijeno u ofanzivi jer je novinarima uskraćen pristup zoni sukoba.

Pakistan je pokrenuo operaciju čišćenja uporišta talibana i al-Qaide u Sjevernom Waziristanu  u 2014. i tvrdi kako je ubio više od 3.750 militanata otada bez ikakvih civilnih žrtava.

Kritičari i aktivisti za ljudska prava tvrde, međutim, da nema nikakve transparentnosti oko ofanzive i kako joj se ne nazire kraj.

Vojska je krajem veljače priopćila da ulazi u završnu fazu ofanzive ali nije pružila dodatne detalje.

U međuvremenu je broj poginulih u smrtonosnom talibanskom samoubilačkom bombaškom napadu na sudski kompleks u sjeverozapadnom Pakistanu porastao u utorak nakon što je jedna žrtva preminula tijekom noći, priopćili su službenici.

- Broj poginulih u jučerašnjoj eksploziji porastao je na 18 nakon što je jedan civil podlegao ranama dok su još dvoje ranjenih u kritičnom stanju - izjavio je visoki zvaničnik lokalne administracije za AFP.

Napad se desio u ponedjeljak u gradu Shabqadar i odgovornost za njega preuzela je frakcija pakistanskih talibana Jamat-ul-Ahrar, za koji se tvrdi kako je izveden u znak odmazde zbog vješanja islamističkog ubice Mumtaza Qadrija.

Qadri je smatran herojem među islamistima nakon što je ubio liberalnog guvernera Pendžaba u 2011. godini zbog njegovih apela da se reformira državni zakon o blasfemiji.

On je obješen 29. veljače, u kako analitičari navode, ključnom momentu u dugoj pakistanskoj borbi protiv militanata, navodeći da to pokazuje odlučnost vlade da brani pravnu državu umjesto da omogući cvjetanje ekstremizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije