Alexis Fernandez

Neuroznanstvenica i trenerica: 'Vježbanje je važno jer bistri i jača um, ne samo tijelo'

Foto: Instagram
Neuroznanstvenica i trenerica: 'Vježbanje je važno jer bistri i jača um, ne samo tijelo'
29.05.2021.
u 08:05
- Tijelo i um izuzetno su isprepleteni, a naše tjelesno zdravlje ima ogroman utjecaj na mentalno zdravlje - kaže Fernandez
Pogledaj originalni članak

Alexis Fernandez (32) iz Sydneya, koja radi kao osobni trener i studira na magisteriju iz neuroznanosti kaže da trebamo mijenjati način na koji gledamo na teretanu. Ona za nju nije samo mjesto za vježbanje i trening, već i mjesto za oporavak, rastezanje i bistrenje uma.  

- Tijelo i um izuzetno su isprepleteni, a naše tjelesno zdravlje ima ogroman utjecaj na mentalno zdravlje - kaže. Dodaje kako osobno uvijek vodi računa o tome da s treningom za tijelo trenira i um. Bavi se nizom različitih treninga, uključujući boks, reformatorski pilates, trening s utezima, trčanje, intervalni trening visokog intenziteta i svakodnevne šetnje, piše 24sata.hr

Evo kako izgleda njezin tjedni raspored treninga:

-  jedan do dva puta radi serije reformatorskog pilatesa 
-  jednom tjedno odradi jedan na jedan boksački trening
- dva puta tjedno trenira s utezima
- jednom ili dva puta tjedno trči po osam kilometara
- odradi dvije sesije intervalnog treninga visokog intenziteta
- svaki dan šeta 

Foto: Instagram

- Šetam svaki dan i volim šetati kako bih razbistrila um prije početka radnog dana. Vježbanje oslobađa niz neurokemikalija koje ublažavaju stres i pomažu da se mozak koncentrira, ali i da bolje spavate. Također, poboljšava pamćenje i štiti vas od neurodegeneracije i depresije - pojašnjava znanstvenica. Klijentima obično preporučuje da češće odlaze u teretanu, makar samo radi brzog istezanja, prenosi Daily Mail.

- Sjedenje na poslu ili kod kuće bez da gibate tijelo učinit će vas općenito manje produktivnima, tromijima i zahtijevat će više sna. Kad trenirate, osjetit ćete pozitivne učinke na mozak, mentalno zdravlje i produktivnost i zapravo će vam se promijeniti život - kaže Alexis.

Dodaje kako se drži još samo dva pravila vezana uz održavanje zdravlja i dobrobiti: Nastoji si osigurati dovoljno sna i svaku večer meditira. 

- Moj glavni prioritet je dovoljno kvalitetnog sna, najmanje osam sati. Dobrobiti sna nevjerojatne su i to je temelj za sve druge navike povezane s dobrim zdravljem, od prehrane, vježbanja, pa održavanja mentalnog zdravlja - kaže. I o meditaciji ima slično mišljenje, jer  'ne samo da smiruje um i tijelo, već mijenja način na koji doživljavamo stres i probleme, pa smo u mogućnosti suočiti se s preprekama na mirniji način. 

Što se tiče prehrane, Alexis kaže da je prilično bezbrižna u pristupu, iako pazi na to da postoji ravnoteža između obroka. 

- Nijedan dan nije isti, jedem vrlo raznoliku hranu, pa čak i večeram vani pet od sedam puta tjedno. Nikada ne ograničavam unos kalorija, jer puno vježbam, samo pokušavam unijeti raznoliku hranu kad jedem vani - kaže. Omiljena hrana su joj ramen,  pizza, sushi, pljeskavice od lososa, pa i prženi krumpirići. 

- Kad jedem vani pazim da obrok ima dobru ravnotežu proteina, ugljikohidrata i masti, tako da budem zadovoljna i nemam potrebu za jelom već sat vremena nakon toga - kaže. Voli slatko, dodaje, pa nastoji pronaći neku dobru kombinaciju slatkoga i proteina. Tako jede orašaste plodove. 

- Ako jedem hranu koja sadržava šećer, to je obično vrlo mala količina, pa nakon toga nema žudnje za novim slatkišima - zaključuje Alexis. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.