Vukoja pojašnjava

Što znači... Aur(eol)a

Što znači... Aur(eol)a
17.07.2013.
u 09:33
Aureola (corona) na latinskom znači zlatna (kruna, vjenac), a aureolus znači zlatan
Pogledaj originalni članak

Često čujemo kako postoji ovakva ili onakva aura, kako netko ima sebi svojstvenu auru, aureolu. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, aura je vjetrić, lahor, ozračje, a po nekim naučavanjima, aura je nevidljiva svjetlost koja okružuje živo tijelo. Ima boju i veličinu, ovisno o stanju i razini duhovnog života. U medicini, kako stoji u Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi, aura je i neobično psihičko stanje koje prethodi epileptičnom ili histeričnom napadu.

I prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, aura u prenesenom smislu znači ozračje. Aura popularis znači naklonost naroda, sklonost narodnih masa, a aura vitalis je životna sila. Aueracija je naglašena uporaba latiniziranih riječi u visokom stilu i epici od srednjeg vijeka naovamo. Riječ aura potječe iz grčkog jezika, a znači dah, dašak vjetra, propuh, zrak, vjetrić. Aureola je nimbus, oreol, zlatan sjaj, ili krug oko glave (ili cijelog lika) na slikama i kipovima svetaca, glorija, svetokrug.

U prenesenom smislu aureola je slava, štovanje, poštovanje koje nekoga okružuje. Aureola u meteorologiji je bjeličast prsten oko Sunca ili Mjeseca, koji nastaje zbog ogiba svjetlosti. Aureola (corona) na latinskom znači zlatna (kruna, vjenac), a aureolus znači zlatan. Po nekima aura je gotovo isto što i aureola. Mnogi u Bosni i Hercegovini nastoje postići auru, auereolu, postati nedodirljivi ovozemaljski sveci u političkom i društvenom ozračju po načelu: sve će to narod pozlatiti!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.