IZVJEŠĆE

State Department: BiH je ostala slaba zemlja

State Department: BiH je ostala slaba zemlja
08.08.2010.
u 12:23
BiH je ostala slaba, decentralizirana država sa slabim sigurnosnim agencijama koje se samo natječu za ovlasti
Pogledaj originalni članak

Organizacije za provođenje zakona BiH tijekom prošle godine surađivale su sa SAD-om u oblasti borbe protiv terorizma, unatoč etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političkih lidera, čime je ometeno funkcioniranje vlasti, navodi se u novom izvješću američkog State Departmenta.

U izvješću se ističe da SIPA, kojoj je primarna odgovornost borba protiv terorizma, ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšala suradnju s entitetskim policijama u ovoj oblasti. - U sklopu napora da se na efikasniji način istraži i kazneno obrađuju slučajevi terorizma ured državnog tužitelja prebacio je odgovornost na specijalizirani odjel za borbu protiv organiziranog kriminala, koji je dobio tehničku podršku od SAD-a i drugih članica međunarodne zajednice. Politizacija pitanja terorizma u BiH, uključujući i analize terorističke prijetnje, sada predstavlja manji problem.

Obavještajne agencije na razini države pružile su suradnju i predstavnici vlasti u BiH odgovarali su na zahtjeve SAD-a za suradnju u borbi protiv terorizma, ističe se u izvješću. State Department navodi i da su “napori dužnosnika RS-a na potkopavanju državnih institucija” usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma.

- BiH je ostala slaba, decentralizirana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se natječu za ovlasti. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njezin teritorij iskoristi za terorističke operacije u Europi, smatra State Department. Spomenuto je prebacivanje Mirsada Bekteševića, osuđenog za pripremu terorističkog napada, u Švedsku i suđenje Rustempašiću.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.