ČEKA GA BORBA I U TURIZMU

Hrvat pobijedio koronavirus nakon 43 dana! Otkrio detalje liječenja koji su ga šokirali

Hrvat pobijedio koronavirus nakon 43 dana! Otkrio detalje liječenja koji su ga šokirali
VL
Autor
Dražen Bradjić
06.05.2020.
u 07:33
Pogledaj originalni članak

Za najnoviju pobjedu, bivšem svjetskom (2005.) i europskom (2004.) boksačkom doprvaku, Mariju Šivoliji (38) bila su potrebna 43 dana. Upravo toliko trajala je njegova borba s koronavisurom. 

- S obzirom da se u tom trenutku epidemija po Europi već bila prilično razmahala, organizatori ne samo da su fulali s održavanjem te priredbe nego tu ima i temelja za određene tužbe od strane svih onih koji su se tamo zarazili. Već tada je po svijetu puno sportskih natjecanja bilo odgođeno, a oni su dozvolili da se održava natjecanje u jednom kontaktnom sportu pa su ga nakon četiri dana prekinuli. Oni kažu da će nastaviti gdje se stalo, a pravedno bi bilo da se ponište svi rezultati tog nedovršenog turnira jer tko kaže da, recimo, naš Toni Filipi već u tom trenutku nije bio zaražen i da je COVID-19 utjecao da on izgubi svoju borbu. 

Nezadovoljan je Šivolija i zbog činjenice da se nije mogao liječiti kod kuće, posebice u razdoblju kada simptoma uopće nije imao. 

- Nakon što sam, po povratku iz Londona, odradio onih obveznih 14 dana samoizolacije, samoinicijativno sam se otišao testirati i nalaz mi je bio pozitivan. Premda sam u tom trenutku imao blage simptome, dva dana lagano povišene temperature i manji bol u leđima, dobio sam obavijest od saniteta da stižu po mene i to je bio šok. U tom trenutku samo je Civilni stožer Primorsko-goranske županije imao odredbu da svi pozitivni moraju biti hospitalizirani. Nakon tjedan dana u riječkoj bolnici, sljedećih sedam dana proveo sam u Thalassotherapiji u Crikvenici gdje su uvjeti bili bolji jer smo bili po dvojica u sobi. Nakon toga još sam dva tjedna proveo u izolaciji kod kuće, a odahnuo sam tek kada su mi dva "drive-in" testa bila negativna. Bilo mi je stalo da do njih dođem što prije, da izbjegnem stigmatizaciju, a ona u ovim okolnostima postoji u našem društvu. 

Tek tada je mogao izljubiti svoje cure, suprugu Tamaru i četverogodišnju kćerkicu Cvitu.

- Jako sam ih se zaželio pa sam sada s njima svaki dan, od nula do 24. Za boravka u bolnici i karanteni bilo je i nekih, srećom kraćih, kriznih trenutaka jer bi mi dolazile misli što ako sve ovo krene u lošem smjeru, ako mi se stanje pogorša no borac sam pa se nisam dao svladati tim mislima. Srećom, sve je završilo dobro vjerojatno zahvaljujući i tome što sam se jako dobro vitaminizirao. Uzimao sam vitamina C u izobilju, detoksikator i imuno stimulans zeolit i antioksidans graviolu.

Čime je kratio vrijeme u karanteni?

- Napravio bih pokoji trening, pročitao pokoju knjigu, gledao sam televiziju, čitao portale. A baš za portale bih rekao da su možda i najviše krivi za strah koji se uvukao među ljude jer je oko ove pandemije bilo previše senzacionalističkih i bombastičnih sadržaja. Svjestan da je portalima važna svaki klik, nastojao sam prosuđivati što vrijedi pročitati a što ne, birao sam sadržaje jer u Hrvatskoj se, odjednom, pojavilo četiri milijuna epidemiologa. Nisam ništa komentirao, ali sam čitao samo ono što je mojoj logici bilo prihvatljivo.

Natjecateljsku karijeru Marijo je završio u najboljim godinama, sa 28. Zašto tako rano?

- S amaterskim boksom sam se prestao baviti jer sam odlučio posvetiti se obiteljskom biznisu i vođenju obiteljskog restorana "Kaštel" u Omišlju. Bilo je to nakon Olimpijskih igara u Pekingu iz kojeg sam došao prilično razočaran neosvajanjem medalje. Tada sam imao izbor, a da ga nisam imao možda bih ostao i dalje u boksu. Gledano iz današnje perspektive, šteta je što se tada nitko nije pojavio s nekom ozbiljnom pričom vezanom uz profesionalni boks kroz koji sam si, možda, mogao osigurati egzistenciju i naplatiti dugogodišnji trud i sav znoj.

Za egzsitenciju se sada bori u ugostiteljstvu i turizmu, a njemu kao takvom i njegovim kolegama iz ceha ovo zasigurno nije dobra godina.

- Za mene tek sada predstoji prava borba, kao i za sve u turizmu jer ovo s koronavirusom me i ekonomski uzdrmalo. Naš restoran je sezonski i da je sve normalno mi bismo već sada bili otvoreni. Nažalost, moja je pretpostavka da će manje od 50 posto ugostitelja otvoriti sada u startu jer im, pod ovim uvjetima, to neće biti isplativo. Vi morate investirati u pleksiglas, morate smanjiti broj stolova a time i gostiju, a morate imati isti broj radnika i to ne drži vodu. Neodrživo je i ovo da srednji i mali poduzetnici imaju tolika davanja, tome treba stati na kraj a ova kriza s koronavirusom samo je ukazala na svu apsurdnost funkcioniranja našeg sustava. Bojim se da će oni koji imaju poduzetničkog duha morati potražiti novi smjer. 

A već ga je potražio i sam Marijo.

- U Zadru imam trgovinu finog nakita koja mi ovisi o Azijatima i Amerikancima, oni vole koralje, a njim teško da će ovo ljeto biti. Isplativ, do neke manje mjere, mogao bi biti jedino kafić u sklopu Lidla. Planirao sam otvoriti i dvije suvenirnice, no s tim sam sada stao.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.