AFERA

Ponuđači optužili Ministarstvo u FBiH za ‘korupciju i namještanje’

Foto: VL FOTO
Ponuđači optužili Ministarstvo u FBiH za ‘korupciju i namještanje’
26.01.2012.
u 09:37
Svojevrsnim upozorenjem ponuđači su se obratili federalnom premijeru Nerminu Nikšiću
Pogledaj originalni članak

Izbor kompanije za uvođenje sustava za izvršenje kućnog zatvora s elektroničkim nadzorom u Federaciji BiH mogao bi resorno ministarstvo dovesti i pred sud.

Ako je i djelić onoga što tvrde u kompaniji “Sword security“ istina, početkom primjene elektroničkog nadzora osuđenika u FBiH dobit ćemo potpuno neučinkovit sustav. Spomenuta kompanija bila je jedna od tri zainteresirane tvrtke za uvođenje novog sustava, a zbog, kako tvrde, nepravilnosti u procesu i favoriziranja konkurentske tvrtke od strane resornog federalnog ministra Zorana Mikulića, odlučili su se povući iz cijelog procesa te se svojevrsnim upozorenjem obratiti federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Javne nabave

U pismu direktora tvrtke “Sword security“ Asima Younisa, ističe se kako su u procesu javne nabave uočili nepravilnosti i netransparentnost koja se odnosi na sam projekt, tehničku specifikaciju i opravdanu sumnju da se preferira ponuđač “Unis Telekomunikacije“. “Sword security“ je kao predstavnik specijalizirane britanske kompanije za uvođenje elektroničkog nadzora “Serco“, praktički bio i inicijator cijelog projekta. Danas tvrde da je proces koji vodi Ministarstvo pravosuđa FBiH više nego sporan. - Jamčimo da smo jedina tvrtka na području BiH koja je od samog početka, zajedno s britanskim veleposlanstvom u BiH bila uključena u izradu spomenutog zakona o elektroničkom nadzoru zatvorenika, te da smo jedini na području FBiH koji su upoznati s primjenom predmetnog sustava u praksi, što nije slučaj s osobama koje su pripremale predmetnu tehničku specifikaciju. Stoga s pravom možemo iznijeti svoje stručno mišljenje i tvrdimo da sustav s ovakvim tehničkim karakteristikama neće uspješno funkcionirati, niti će zadovoljiti svrhu zakona o elektroničkom nadzoru zatvorenika. Ovako postavljen sustav sadrži niz sigurnosnih propusta i podložan je velikoj mogućnosti zloporaba, navodi se u Younisovom pismu premijeru Nikšiću.

Kršenje zakona

Younis apelira na premijera da onemogući preferiranje ponuđača kojem implementacija ovakvog projekta, kao i pružanje ove vrste usluga nije profesionalna djelatnost, te da “spriječi najočitiji primjer korupcijskog djelovanja i zloporabe službenog položaja“. Traže neovisan sud o ponuđačima. Svoje tvrdnje potkrepljuju i činjenicom da je treći ponuđač, „Middle Point“ Sarajevo i „G4S Security Systems“ Budimpešta, također odustao od daljnjeg sudjelovanja u procesu javne nabave. Iz istih razloga. U razgovoru za Večernji list, Younis ističe i kako je predviđeno avansno plaćanje usluge, što je potpuno neuobičajena praksa u sustavu javnih nabava. Dodaju i kako Ministarstvo pravosuđa FBiH krši zakonske procedure onemogućavajući ovu kompaniju da zaštiti svoja prava. Naime, do jučer nisu dobili nikakvu obavijest o ishodu tendera, pa nemaju temeljem čega ni uložiti žalbu. - Strahujemo da će nam odluku dostaviti sa zakašnjenjem, kako bi nas onemogućili da u roku uložimo žalbu. Iz medija smo doznali da je proces završen. Na kraju će nam kao jedina mogućnost ostati sudska tužba, kaže Younis.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.