AFERA

Ponuđači optužili Ministarstvo u FBiH za ‘korupciju i namještanje’

narukvice
VL FOTO
26.01.2012.
u 09:37

Svojevrsnim upozorenjem ponuđači su se obratili federalnom premijeru Nerminu Nikšiću

Izbor kompanije za uvođenje sustava za izvršenje kućnog zatvora s elektroničkim nadzorom u Federaciji BiH mogao bi resorno ministarstvo dovesti i pred sud.

Ako je i djelić onoga što tvrde u kompaniji “Sword security“ istina, početkom primjene elektroničkog nadzora osuđenika u FBiH dobit ćemo potpuno neučinkovit sustav. Spomenuta kompanija bila je jedna od tri zainteresirane tvrtke za uvođenje novog sustava, a zbog, kako tvrde, nepravilnosti u procesu i favoriziranja konkurentske tvrtke od strane resornog federalnog ministra Zorana Mikulića, odlučili su se povući iz cijelog procesa te se svojevrsnim upozorenjem obratiti federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Javne nabave

U pismu direktora tvrtke “Sword security“ Asima Younisa, ističe se kako su u procesu javne nabave uočili nepravilnosti i netransparentnost koja se odnosi na sam projekt, tehničku specifikaciju i opravdanu sumnju da se preferira ponuđač “Unis Telekomunikacije“. “Sword security“ je kao predstavnik specijalizirane britanske kompanije za uvođenje elektroničkog nadzora “Serco“, praktički bio i inicijator cijelog projekta. Danas tvrde da je proces koji vodi Ministarstvo pravosuđa FBiH više nego sporan. - Jamčimo da smo jedina tvrtka na području BiH koja je od samog početka, zajedno s britanskim veleposlanstvom u BiH bila uključena u izradu spomenutog zakona o elektroničkom nadzoru zatvorenika, te da smo jedini na području FBiH koji su upoznati s primjenom predmetnog sustava u praksi, što nije slučaj s osobama koje su pripremale predmetnu tehničku specifikaciju. Stoga s pravom možemo iznijeti svoje stručno mišljenje i tvrdimo da sustav s ovakvim tehničkim karakteristikama neće uspješno funkcionirati, niti će zadovoljiti svrhu zakona o elektroničkom nadzoru zatvorenika. Ovako postavljen sustav sadrži niz sigurnosnih propusta i podložan je velikoj mogućnosti zloporaba, navodi se u Younisovom pismu premijeru Nikšiću.

Kršenje zakona

Younis apelira na premijera da onemogući preferiranje ponuđača kojem implementacija ovakvog projekta, kao i pružanje ove vrste usluga nije profesionalna djelatnost, te da “spriječi najočitiji primjer korupcijskog djelovanja i zloporabe službenog položaja“. Traže neovisan sud o ponuđačima. Svoje tvrdnje potkrepljuju i činjenicom da je treći ponuđač, „Middle Point“ Sarajevo i „G4S Security Systems“ Budimpešta, također odustao od daljnjeg sudjelovanja u procesu javne nabave. Iz istih razloga. U razgovoru za Večernji list, Younis ističe i kako je predviđeno avansno plaćanje usluge, što je potpuno neuobičajena praksa u sustavu javnih nabava. Dodaju i kako Ministarstvo pravosuđa FBiH krši zakonske procedure onemogućavajući ovu kompaniju da zaštiti svoja prava. Naime, do jučer nisu dobili nikakvu obavijest o ishodu tendera, pa nemaju temeljem čega ni uložiti žalbu. - Strahujemo da će nam odluku dostaviti sa zakašnjenjem, kako bi nas onemogućili da u roku uložimo žalbu. Iz medija smo doznali da je proces završen. Na kraju će nam kao jedina mogućnost ostati sudska tužba, kaže Younis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?