SASTANAK

Policajac u Zenici ima plaću 500, a u Sarajevu 1500 KM

Foto: Srećko Stipović
Policajac u Zenici ima plaću 500, a u Sarajevu 1500 KM
22.01.2011.
u 14:53
Podcijenjen rad policije u županijama u FBiH jer su razlike u plaćama za iste ili slične poslove dva do tri puta
Pogledaj originalni članak

Policajci ne traže ništa izvan zakona i potpisanih kolektivnih i granskih ugovora sa županijskim vladama. Djelatnici policije iz Srednjobosanske županije imaju pravomoćne presude za naplatu 4 milijuna KM koje ne mogu naplatiti jer je premijer Vlade SBŽ-a Salko Selman zaprijetio Hypo Alpe Adria banci da ne isplaćuje dugovanja policajcima po pravomoćnim presudama.

Milijuni u pitanju

U ZDŽ-u po istoj osnovi policajci potražuju od Vlade 13 milijuna KM. Koliko je podcijenjen rad policije u županijama FBiH, govori podatak da su razlike u plaćama za iste ili slične poslove dva do tri puta. Dok policajac u Zenici ima oko 500 KM, u Sarajevu za iste ili slične poslove policajac dobije 1500 KM, tvrde predstavnici sindikata policajaca. Četiri sindikalne organizacije policije iz četiri županije u Travniku dogovorili su da će mirne prosvjede protiv vlasti održati 15. veljače. - Vodi nam se da radimo od 8 do 16 sati tako da nijedan policajac u SBŽ-u nema plaćen noćni rad. Ispada da policajci ne rade nikako noći. Tužbe i dalje pristižu i sud presuđuje u našu korist. Međutim, i tamo su se uvezale vlasti i banke pa se ne poštuju pravomoćne sudske presude. Uskoro ćemo u javnost izići s imenima banaka koje ne poštuju pravomoćne sudske presude. Već nam se javila jedna agencija iz Hrvatske koja želi otkupiti naša potraživanja od Vlade po pravomoćnim sudskim presudama. Pregovori su u tijeku i nije isključeno da se mi namirimo, a da ZDŽ ostane bez pokretne i nepokretne imovine. Nažalost, to je jedini način, tvrdi Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata MUP-a ZDŽ-a.

Znaju se dugovanja

Ruže ne cvjetaju ni između sindikata FBiH i županijskih sindikata policije. - Sindikat FBiH pregovarao je s Vladom o našim potraživanjima. Pristali su na neke kompromise na našu štetu. To više ne želimo trpjeti, ali niti više pregovarati o toj temi. Zna se točno koliko kome Vlada SBŽ-a duguje po osnovi nepoštivanja kolektivnog ugovora. O tome više nema ni pregovora ni razgovora. Uostalom, presude suda su pravomoćne, kaže Slavko Lovirnović iz Policijske uprave Travnik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.