Ako voliš doručke koje možeš prilagoditi vlastitom ukusu, zobene mekinje su odlična podloga za razne dodatke. U ovom slučaju - slane! Kad je riječ o doručku, zobene mekinje često ostaju u sjeni popularnijih zobenih pahuljica iako nude sve što ti je ujutro potrebno – nježnu teksturu, brzinu pripreme i ozbiljan nutritivni učinak.
Za razliku od klasičnih zobenih pahuljica, mekinje su sitnije, kuhanjem postaju kremaste poput palente, sadrže više proteina i vlakana te su gotove za svega nekoliko minuta. Osim toga, imaju ugodan, lagano orašast okus koji se sjajno slaže i sa slanim i sa slatkim dodacima.
Čarolija okusa je u dodacima
Ovo je doručak koji će te držati sitim, stabilizirati razinu energije i pomoći ti da izdržiš dan bez potrebe za brzinskim grickalicama. Osim prženog jajeta koje se često stavlja na vrh, postoji niz kombinacija koje oplemenjuju okus i teksturu ovog jednostavnog jela, piše miss gastro.
Pirjane gljive u paru s aromatičnim sirom gruyère, blitva s maslinovim uljem i pečenim češnjakom, sušene rajčice s nježnim kozjim sirom, svježe narezane smokve s pršutom ili pak sušene ribizle s tostiranim orasima – sve su to varijante koje ovu kašu čine savršenim jutarnjim obrokom.
SASTOJCI
- voda 1 šalica
- zobene mekinje 0,33 šalica
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- pršut 0,25 šalica
- cheddar 0,25 šalica
- jaje 1 kom
- svježi vlasac
POSTUPAK
- U malom loncu zagrij vodu na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Neprestano miješajući pjenjačom, dodaj zobene mekinje i prstohvat soli. Smanji vatru na srednje laganu i kuhaj, često miješajući, dok se mekinje ne počnu zgušnjavati, otprilike 1 do 2 minute.
- Dodaj narezanu šunku i naribani cheddar sir, pa promiješaj da se sastojci sjedine. Kuhaj dok smjesa ne postane dovoljno gusta da se zadrži na poleđini žlice, još 1 do 2 minute.
- Prebaci gotovu kašu u zdjelu za posluživanje i po želji dodatno začini solju i paprom. Ako želiš, na vrh dodaj prženo ili meko kuhano jaje i/ili svježe nasjeckani vlasac. Posluži odmah – zobene mekinje su najukusnije dok su svježe pripremljene jer ih nije preporučljivo podgrijavati.