Divne zelene kiflice s bučinim sjemenkama definitivno će biti zdrav i ukusan dodatak tvojoj ovogodišnjoj ponudi božićnih kolačića. Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih bučinih sjemenki i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi popržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.
Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci, piše miss gastro. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!
SASTOJCI
- glatko brašno 250 g
- bučine sjemenke 200 g
- šećer u prahu 100 g
- maslac 200 g
- sol 1 prstohvat
- žumanjak 2 kom
- bučino ulje 2 žlica
- vanilin šećer 1 kom
- čokolada 100 g
POSTUPAK
- Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
- Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
- Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice.
- Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem 2 sata.
- Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
- Slagati kiflice na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
- Ohladiti kiflice na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
- Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.